Povijest se ponavlja

Papa Franjo pozvao Europljane da se mole za jedinstvo: ‘Političari siju mržnju i strah kao prije svjetskih ratova’

P. N.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Papa je pozvao Europljane da se prisjete kako je kontinent bio podijeljen i ratoboran u godinama koje su vodile do oba svjetska rata u 20. stoljeću. "Molim vas, nemojmo se vraćati ovome. Učimo iz povijesti. Nemojmo padati u istu rupu"



Papa Franjo uputio je molbu Europi da se drži zajedno i oživi ideale svojih utemeljitelja, rekavši da ideologije i političari koji raspiruju strah prijete njezinom očuvanju.


Njegove izjave novinarima u zrakoplovu, dok se vraćao s trodnevnog putovanja u Rumunjsku, prve su od europskih izbora prošlog mjeseca.


Papa je bio upitan o talijanskom krajnje desničarskom političaru Matteu Salviniju, izborima i drugim europskim temama te je pozvao vjernike na molitvu za europsko jedinstvo i nevjernike da se tome nadaju “iz dubine srca”.




“Ako Europa ne pogleda pažljivo na buduće izazove, Europa će presušiti. Europa prestaje biti “majka Europa” i postaje “baka Europa”. Ostarjela je. Izgubila je zajedništvo ”, kazao je.


“Netko bi mogao pitati je li to možda kraj 70-godišnje avanture?”, dodao je.


Papa je izbjegavao izravno kritizirati Salvinija. Rekao je da je razlog zbog kojeg se još nisu upoznali taj što Salvini nije tražio publiku, piše Reuters.


Također je naglasio da njegove izjave treba shvatiti da govori općenito o Europi te da nisu specifične za Italiju. Dodao je da mu je gotovo nemoguće razumjeti talijansku politiku.


“Moramo pomoći političarima da budu iskreni. Ne bi smjeli provoditi (političke) kampanje s nepoštenim transparentima, s klevetama i skandalima ”, kazao je.


“Mnogo puta siju mržnju i strah. Političar nikada ne bi trebao sijati mržnju i strah, samo nadati se, pravedan i zahtjevan, ali uvijek se nadati.“


Rekao je da Europa mora ponovno “preuzeti mističnost” svojih utemeljitelja i prevladati podjele i granice.


“Molim vas da ne dopustimo Europi da bude prevladana pesimizmom ili ideologijama, jer Europa nije napadnuta kanonima ili bombama u ovom trenutku, nego ideologijama – ideologijama koje nisu europske, koje dolaze ili izvana ili koje potječu iz malih skupina u Europi”, rekao je.


Papa je pozvao Europljane da se prisjete kako je kontinent bio podijeljen i ratoboran u godinama koje su vodile do oba svjetska rata u 20. stoljeću. “Molim vas, nemojmo se vraćati ovome. Učimo iz povijesti. Nemojmo padati u istu rupu”, kazao je.