Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. studenoga 2019.
Blagoslov Urbi et Orbi

Papa Franjo: Neka svjetlo Uskrsa prosvijetli savjest političkih i vojnih vođa

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 1. travanj 2018. u 13:03 2018-04-01T13:03:52+02:00

Također se založio za dobrobit i mir u Svetoj zemlji, misleći na sukobe između Palestinaca i Izraelaca. Nakon što je 15 Palestinaca ubijeno na granici s Izraelom Papa je pozvao na mir kazavši da »sukob u Svetoj zemlji ne štedi bespomoćne«

ZAGREB Papa Franjo udijelio je nedjelju točno u podne svoj blagoslov Urbi et Orbi (Gradu i svijetu), založivši se za to da »svjetlo Uskrsa prosvijetli savjest svih političkih i vojnih vođa« kako bi se okončalo uništavanje ljudskih života, omogućila dostava pomoći ugroženima, posebice u Siriji, kao i povratak prognanih njihovim domovima.

»Neka svjetlo Uskrsa prosvijetli savjest političkih i vojnih vođa kako bi se što prije zaustavilo krvoproliće te okončalo ubijanje ljudi, dopremila pomoć potrebitima i domovima vratili izbjegli i raseljeni«, kazao je Papa obraćajući se mnoštvu vjernika s balkona Bazilike svetoga Petra.

Također se založio za dobrobit i mir u Svetoj zemlji, misleći na sukobe između Palestinaca i Izraelaca. Nakon što je 15 Palestinaca ubijeno na granici s Izraelom Papa je pozvao na mir kazavši da »sukob u Svetoj zemlji ne štedi bespomoćne«.

U svojoj poruci Papa se posebno zauzeo za pomoć prognanima i izbjeglicama, posebice za omogućavanje pristupa pomoći koja je ugroženima u Siriji žurno potrebna te za stvaranje uvjeta za povratak raseljenih.

Također je pozvao na solidarnost i dijalog, upozorivši pritom na stanje u Jemenu i na Bliskom istoku.

Papa se u svome obraćanju založio i za pomoć žrtvama trgovine ljudima i drogom.

»Molimo na ovaj dan za plodove nade i uzajamno razumijevanje«, kazao je Papa ukazavši na stanje na Korejskom poluotoku i potrebu smirivanja napetosti, naraslih u posljednje vrijeme učestalim nuklearnim testovima Sjeverne Koreje te oštrim porukama SAD-a.

Papa je pozvao i na humanitarne inicijative za Ukrajinu te ukazao i na stanje u Venezueli, istaknuvši kako stanovništvo te zemlje živi u njoj kao u nekoj vrsti strane zemlje.

Upozorivši na potrebe brige o slabima i nemoćnima papa Franjo posebice se založio za skrb o djeci koja su bez nade i zdravstvene zaštite te o starijima, koje se često odbacuje kada više nisu produktivni. Papa je posebno poručio vjernicima »Isus je živ» te da Riječ uskrsnuća poražava zlo, vraća nevinost grešnicima te potiče sklad i mir.

Današnji Papin blagoslov Urbi et Orbi održan je na Trgu svetog Petra u nazočnosti desetaka tisuća vjernika iz cijeloga svijeta, a Trg je krasilo cvijeće posebno za ovu priliku pristiglo iz Nizozemske. Misa je održana uz jake mjere sigurnosti u cijelom Rimu zbog straha od mogućih terorističkih aktivnosti.      

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija