Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. prosinca 2019.
Vjerski poglavar

Papa Franjo: Islam nije terorizam, terorizam je kad se sve vrti oko novca

foto: Reuters
foto: Reuters
Autor:
Objavljeno: 1. kolovoz 2016. u 10:18 2016-08-01T10:18:00+02:00

»Znam da je opasno reći, ali terorizam raste ondje gdje nema drugih opcija i gdje je novac Bog i gdje je novac a ne osoba, u središtu svjetske ekonomije.«

RIM – Papa Franjo rekao je u nedjelju da je pogrešno islam poistovjetiti s nasiljem te da su društvena nepravda i idolatrija novca među glavnim uzrocima terorizma.

»Mislim da nije pošteno poistovjetiti islam s nasiljem«, rekao je novinarima u zrakoplovu na povratku u Rim nakon petodnevnog boravka u Poljskoj. »To nije pošteno i nije istina«.

Franjo je odgovorio na pitanje o napadu na crkvu na zapadu Francuske 26. srpnja i ubojstvu 85-godišnjeg katoličkog svećenika kojemu su napadači prerezali grkljan. Za napad je odgovornost preuzeo IS.

»Mislim da u gotovo svim religijama uvijek postoje male fundamentalističke skupine«, rekao je Papa te dodao: »Mi ih imamo«, referirajući se na katoličanstvo.

»Ne volim govoriti o islamističkom nasilju jer svaki dan kad pogledam novine vidim nasilje ovdje u Italiji – netko ubije svoju djevojku, netko ubije svoju svekrvu. To su počinili kršteni katolici«, rekao je.

»Ako govorim o islamističkom nasilju, moram govoriti o katoličkom nasilju. Nisu svi muslimani nasilni«, rekao je.

Kazao je da postoje razni uzroci terorizma.

»Znam da je opasno reći, ali terorizam raste ondje gdje nema drugih opcija i gdje je novac Bog i gdje je novac a ne osoba, u središtu svjetske ekonomije«, rekao je Papa.

»To je prvi oblik terorizma. To je temeljni terorizam protiv cijeloga čovječanstva. O tome treba govoriti«, kazao je papa Franjo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.