Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 6
Sutra: 15° 15° 6
18. listopada 2019.
Test američke vojske

"Pametni telefoni" na prvoj liniji fronte

foto: REUTERS
foto: REUTERS
Autor:
Objavljeno: 3. lipanj 2011. u 23:15 2011-06-03T23:15:05+02:00

Vojska ne planira dati svakom vojniku 'smartphone'

ZAGREB – Američka vojska idućega tjedna planira održati pustinjsko testiranje standardnog iPhonea, Androida i tablet računala za uporabu u ratu, izvijestio je u petak  online The Wall street Journal.

 Počevši od ponedjeljka, vojska će također testirati različite aplikacije koja mogu omogućiti postrojbama da koriste digitalne informacije s prve crte bojišta, primjerice da  primaju video snimke s kamera bespilotnih letjelica ili da preuzimaju najsvježije informacije iz udaljenih baza podataka.  

Vojska ne planira dati svakom vojniku 'smartphone'. No, general Petar Chiarelli, zamjenik načelnika stožera kopnene vojske, nedavno je rekao da će, ako se uređaji dobro pokažu na testiranju, biti »kupljeno ono što nam je potrebno za one koji to sada trebaju«.

Jednostavnost korištenja

 Mnoge od aplikacija koje vojska želi razviti, primjerice mogućnost gledanja video snimki bespilotnih letjelica u realnom vremenu, već se mogu koristiti s opremom koja je sada na terenu.

Potencijalna prednost 'smartphonea' i tablet računala je njihova manja težina i jednostavnost korištenja.  

Testovi će se održati na poligonu White Sands Missile Range u Novom Meksiku i u susjednoj bazi Fort Bliss u Teksasu, kao dio šireg vojnog vrednovanja komunikacijske opreme. Tijekom šest tjedana testova, vojnici će ispitivati kako koja oprema podnosi nepristupačne pustinjske uvjete.

Michael McCarthy, jedan od voditelja projekta, izjavio je da je cilj testiranja 'smartphonea' vidjeti što radi, a što ne.  Vojni dužnosnici kažu da uređaji moraju biti relativno povoljni, možda koštati nekoliko stotina dolara, ovisno o modelu. Vojska ne želi »potrošiti 2.500 dolara na ojačani telefon od 200 dolara«,  rekao je McCarthy.
U teoriji 'smartphone' u konačnici može postati običan alat za vojnika, sa softverom prilagođenim za svaku postrojbu ili misiju. Vojska, primjerice, ispituje aplikacije koje bi mogle ubrzati liječenje ranjenih vojnika u borbi.

Druga aplikacija, pod nazivom »Vojnikove oči« pretvara 'smartphone' u vrstu navigacijskog uređaja na ratištu. Osim prikaza digitalnih zemljovida, ima  modus »proširene stvarnosti« te omogućuje korisniku da se prebaci na kameru i skenira horizont. Digitalni markeri pojavljuju se na zaslonu, pokazujući smjer i udaljenost do ciljeva na bojnom polju.Biometrija, gdje se fotografija, otisci prstiju i skeniranje očne šarenice koriste se za provjeru identiteta osobe, pruža još jednu moguća primjene za vojne 'smartphone'.

"Običan" alat

Vojska već  koristi prijenosne biometrijske komplete za identificiranje osumnjičenih pobunjenika u Iraku i Afganistanu, ali se razmišlja da bi s aplikacijom za pametni mobitel takav alat bio u rukama više vojnika.
Vojska eksperimentira s Appleovim uređajima poput iPhonea i iPada, ali također iskušava uređaje izgrađene oko Googleova operacijskog sustava Android.

Sveukupno vojska je identificirala oko 85 digitalnih aplikacija za testiranje, neke su stvorili komercijalni softver dizajneri a neke vojni stručnjaci. Također se razvijaju aplikacije za učitavanje priručnika i uputstava za rukovanje opremom. Američka vojska do danas je uložila oko 4,2 milijuna dolara u razvoj vojnih aplikacija i proučavanje 'smartphone' tehnologije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.