Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. listopada 2019.
U nedjelju slovenski superreferendum

Pahorov brod tone

Sindikati protiv mirovinske reforme/Foto Delo
Sindikati protiv mirovinske reforme/Foto Delo
Autor:
Objavljeno: 3. lipanj 2011. u 23:00 2011-06-03T23:00:00+02:00

Otišao Zares iz vlade ili ne, Pahor će se u nedjelju naći u najozbiljnijoj krizi od preuzimanja dužnosti, nakon što birači, kako najavljuju ankete, na referendumu odbace sva tri reformska zakona. Vladu napušta Gregor Golobič

Nakon što je nedavno stranka umirovljenika Desus napustila slovensku vladajuću koaliciju, čime je vlada Boruta Pahora ostala bez parlamentarne većine, Pahorova vlada i prije »superreferendumske« nedjelje podsjeća na brod koji tone i koji svi pokušavaju napustiti prije nego što voda dođe do grla.

Tri Pahorova zakona na tri referenduma

1. Referendum o novom zakonu o mirovinskom osiguranju, po kojemu bi se prag za odlazak u mirovinu postupno povećavao na 65 godina života za muškarce i žene te zaoštrili uvjeti za mirovinu bez kaznenih odbitaka.

2. Referendum o zakonu o suzbijanju rada na crno, kojim se strogo ograničava pravo na »susjedsku pomoć«, ne bi li se ograničila siva ekonomija.

3. Referendum o zakonu o arhivskoj građi, kojim se ograničava korištenje arhivske građe bivše službe Državne sigurnosti, kako bi se spriječile zloupotrebe osjetljive građe.

Putem umirovljenika krenuo je i Gregor Golobič, ministar znanosti u Pahorovu kabinetu, koji u subotu napušta vladu, iako još nije posve jasno hoće li vladu napustiti i liberalna stranka Zares, kojoj je Golobič na čelu.

Otišao Zares iz Pahorove vlade ili ne, Pahor će se u nedjelju uvečer naći u najozbiljnijoj krizi od preuzimanja premijerske dužnosti 2008. godine, nakon što slovenski birači, kako najavljuju sve slovenske ankete, na referendumu odbace sva tri reformska zakona što ih je sam Pahor označio za ključne projekte svoje vlade.

Prijeti grčki scenarij

Unatoč mlakoj potpori svojih koalicijskih partnera, Pahor je pošteno i donkihotski branio sva tri zakona o kojima se Slovenci u nedjelju izjašnjavaju, a naročito najznačajniji među njima – mirovinski zakon.

Štoviše, Pahor se još uvijek nada kako bi se moglo dogoditi »čudo« i kako bi mirovinska reforma, koju je u petak u Ljubljani hvalio čak i predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, ipak mogla dobiti većinsku potporu.

Pahor smatra kako bi to pokazalo da su u Sloveniji, kada je riječ o razvoju, napretku i blagostanju, čuda još uvijek moguća.

U protivnom, Sloveniji prijeti kolaps sustava javnih financija, bankrot i grčki scenarij, na što je ovih dana otvoreno upozorio i guverner Banke Slovenije Marko Kranjec, dok ministar za europske poslove u Pahorovoj vladi Mitja Gaspari podsjeća da će odbijanje mirovinske reforme godišnje Sloveniju koštati oko 300 milijuna eura.

Janši se ne isplati preuzeti vlast

Međutim, opozicija na čelu s Janezom Janšom nije imala sluha za takva upozorenja, premda ni Janša nije previše lobirao za pad Pahorovih zakona na referendumu.

Janša dobro zna kako mu nije u interesu u sadašnjoj kompliciranoj situaciji preuzeti vlast, jer bi vjerojatno uskoro morao poduzeti iste mjere koje sada ruše Pahora.

No čini se da to i nije vjerojatni scenarij, budući da su osim u opoziciji, Pahorom skoro podjednako nezadovoljni i u vladajućim krugovima, u kojima Pahora smatraju nesposobnim i nevjerodostojnim premijerom, koji se okružio nesposobnjakovićima i nije dorastao iznimno ozbiljnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u kojoj se Slovenija trenutačno nalazi.

Pahor za jesenske izbore

Dok Pahor još uvijek vjeruje u čuda, premda je svima jasno kako će se nedjeljno izjašnjavanje o trima reformskim zakonima pretvoriti u plebiscit na kojem će Slovenci iskazati golemo nezadovoljstvo načinom na koji Pahor vodi Sloveniju, množe se scenariji nakon nedjeljnog dana D.

Premda Pahor obećava da će se boriti do kraja i da neće dati ostavku, aktualni slovenski premijer u slučaju pada svih triju zakona na referendumu naći će se pod strahovitim pritiskom.

U tom slučaju, ako ne bude želio dati ostavku, Pahor će za nastavak mandata zatražiti izjašnjavanje o svojoj vladi u parlamentu.

Prema zadnjim glasinama, Pahor je navodno suglasan da se na jesen održe prijevremeni izbori, čime bi možda osigurao političko preživljavanje, pa čak i čelno mjesto u socijaldemokratskoj stranci, ako njegova stranka osvoji barem drugo mjesto na izborima.

Međutim, u vladajućim krugovima zapravo priželjkuju drukčiji scenarij: rekonstrukciju vlade i Pahorov odlazak, što Pahorova taština teško može podnijeti. 
 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.