Pahor telefonski razgovarao s turskim predsjednikom Erdoganom

Hina



Slovenski predsjednik Borut Pahor u utorak je telefonski razgovarao s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom o europskoj perspektivi Turske i referendumu kojim su u nedjelju turski birači izglasali ustavne promjene.


O razgovoru s Erdoganom Pahor je izvijestio na svom Twitter profilu, a ured slovenskog predsjednika nije otkrio detaljniji sadržaj niti Pahorovu ocjenu nedjeljnog referenduma na kojem Erdogan dobio tijesnu potporu za uvođenje predsjedničkog sustava sa širokim ovlastima, a koji su Europska unija i međunarodna zajednica primili sa zabrinutošću.


Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je u reakciji na turski referendum navelo da je to legitiman način provjere volje birača, ali očekuje da će turske vlasti u provedbi ustavnih promjena voditi računa o međunarodnim normama i prihvaćenim obvezama.




Slovenski predsjednik Pahor posjetio je Tursku sredinom prosinca kao prvi europski čelnik nakon neuspjela puča u Turskoj 2016. Pahor je nakon razgovora s Erdoganom izjavio da je nastavak dijaloga EU-a i Turske u europskom i slovenskom interesu kako bi se održao sporazum Europske unije i Turske s ciljem zadržavanja migranata i izbjeglica koji su u vrijeme migracijske krize preko Turske dolazili u Europu tzv. balkanskom rutom.