PUTINOV BUREVJESNIK Rusija najavila razvoj novog oružja! Jesu li ruski znanstvenici poginuli pri njegovom testiranju

Hina

FOTO: screenshot youtube

FOTO: screenshot youtube

Ministarstvo obrane prvotno je reklo da je pozadinsko zračenje bilo na normalnoj razini, ali su zbog naglog porasta zračenja zabilježenog u obližnjem gradu američki nuklearni stručnjaci posumnjali da je neuspjeli test uključivao krstareći projektil s nuklearnim pogonom.



Najviši ruski nuklearni dužnosnik obećao je u ponedjeljak da će uspjeti razviti novo oružje dok je odavao počast petorici poginulih znanstvenika tijekom, kako sumnjaju američki stručnjaci, neuspješnog testiranja novog projektila kojim se hvalio ruski predsjednik Vladimir Putin.


Petorica znanstvenika pokopana su u ponedjeljak u Sarovu. Poginuli su prošli četvrtak u nesreći do koje je došlo tijekom raketnog testiranja na morskoj platformi na sjeveru Rusije, rekli su iz državne nuklearne agencije Rosatom.


Ministarstvo obrane prvotno je reklo da je pozadinsko zračenje bilo na normalnoj razini, ali su zbog naglog porasta zračenja zabilježenog u obližnjem gradu američki nuklearni stručnjaci posumnjali da je neuspjeli test uključivao krstareći projektil s nuklearnim pogonom.




Stručnjaci sumnjaju da je zračenje posljedica nesreće za vrijeme testiranja krstarećeg nuklearnog projektila Burevjesnik.


Burevjesnik je jedan u nizu strateških oružja kojima se Putin hvalio prošle godine. Napetosti između Moskve i Washingtona zbog kontrole oružja pogoršane su povlačenjem iz značajnog nuklearnog sporazuma ovog mjeseca.


Kremlj još nije komentirao nesreću.


Čelnik Rosatoma Aleksej Lihačev pohvalio je poginule nuklearne stručnjake kao “ponos zemlje” i “ponos atomskog sektora”.


“Najbolje odavanje počasti bit će naš kontinuirani rad na novim modelima oružja, koji će se definitivno provesti do kraja”, rekao je Likhačev, prenijela je novinska agencija RIA.


U video intervjuu objavljenom u nedjelju, službenik znanstvenog instituta u Sarovu nije precizirao na čemu rade, ali je nagovijestio da je riječ o malom nuklearnom reaktoru.


Vjačeslav Solovjev je rekao da institut radi na “izvorima toplinske ili električne energije koristeći radioaktivne materijale, uključujući fisijske i radioizotopne materijale”.


“Razvoj se odvija u mnogim zemljama, Amerikanci su prošle godine također testirali manji reaktor. Naš centar također nastavlja raditi u tom smjeru”, rekao je Solovjev.


Djelatnost instituta služi i u civilne i u vojne svrhe, dodao je.


Gradska uprava u Sarovu, koji se nalazi oko 400 kilometara istočno od Moskve, proglasila je dvodnevnu žalost i poručila da su stručnjaci umrli dok su “obavljali zadatak od nacionalne važnosti”, izvijestila je RIA.


Poginuli znanstvenici su Aleksej Vjušin, Evgenij Koratajev, Vjačeslav Lipšev, Sergej Pičugin i Vladislav Janovski.


Šef nuklearnog centra koji je dio Rosatoma, Valentin Kostjukov rekao je da državna komisija istražuje što je pošlo po krivu, a poginule znanstvenike je nazvao “narodnim herojima”.


Moskva je i u povijesti bila tajnovita oko većih nesreća, osobito nakon eksplozije 1986. u nuklearnoj elektrani Černobil u tadašnjoj sovjetskoj republici Ukrajini koja se smatra najgorom nuklearnom nesrećom u povijesti.