Zaoštravanje

PROVOKACIJA IZ LJUBLJANE Na čelo komisije za arbitražu postavljen – radikal Črnčec

Denis Romac

Foto Milivoj Mijošek

Foto Milivoj Mijošek

Riječ je ipak samo o simboličnoj gesti zaoštravanja odnosa, s obzirom na to da se slovenska politika mora pomiriti s činjenicom da je arbitražna odluka bez hrvatskog pristanka neprovediva



Novi slovenski premijer Marjan Šarec simbolično je zaoštrio politiku prema Hrvatskoj imenovavši svog savjetnika za nacionalnu sigurnost Damira Črnčeca, bivšeg obavještajca i jednog od najistaknutijih antimuslimanskih huškača i promotora rasizma, za prvog čovjeka međuresorske koordinacijske skupine za implementaciju arbitražne odluke o granici, koju Hrvatska ne priznaje.


Već je nedavno imenovanje kontroverznog Črnčeca za savjetnika premijera izazvalo veliku buru u Sloveniji, pretvorivši se u prvu veliku krizu nove vlade. Riječ je o bivšem šefu Sove, slovenske obavještajne agencije, u mandatu Janeza Janše, s kojim se Črnčec u međuvremenu također razišao. Zbog imenovanja radikalnog Črnčeca na važnu poziciju u svom kabinetu Šarec je zamalo izgubio ključnu potporu Ljevice, stranke o kojoj ovisi opstanak njegove manjinske vlade. Premijer je problem riješio njegovim pometanjem pod tepih, zabranivši svom savjetniku netolerantne objave na društvenim mrežama, kao da ono što je Črnčec dotad objavio više ne postoji.


Dubok trag mržnje 


A Črnčec je do povratka u politiku bio iznimno aktivan na društvenim mrežama, ostavivši dubok trag mržnje i netolerancije. Izbjeglice je uspoređivao s rakom, optužujući europsku »izdajničku« migrantsku politiku za »afrikanizaciju, arabizaciju i islamizaciju«. Za njega ne postoje izbjeglice, nego samo »nezakoniti migranti«, od kojih Europi isključivo prijeti isključivo nasilni ekstremizam. Optuživali su ga i zbog navodnih kontakata s neonacističkim i skinhead skupinama, a Črnčecova netolerancija i isključivost, dakako, nije ograničena isključivo na izbjeglice i migrante. On, naime, nema dobro mišljenje ni o političkim oponentima, koje naziva idiotima, dok sindikate uspoređuje s terorističkim organizacijama. Ništa dobro Črnčec ne misli ni o neslovencima općenito, koje naziva hordama koje u Sloveniju donose samo bolesti, pa ni o Hrvatima, koji moraju, smatra on, implementirati arbitražnu odluku. Smatra da se Hrvatska »prošvercala« u EU i NATO zahvaljujući Sloveniji, a ne prihvaća ni hrvatske teze o kontaminaciji arbitraže, za što krivnju svaljuje na Hrvatsku, nazivajući arbitražni skandal »novim hrvatskim manevrom iz repertoara bizantinskog tipa«. Črnčec, naime, tvrdi kako je Hrvatska uz pomoć svojih obavještajnih službi namjerno sabotirala arbitražu, kada je shvatila da će njezin ishod biti nepovoljan za Zagreb.


Zna igrati prljavo 




Iako se slovenska politika, pogotovo lijeva i liberalna, bunila protiv Črnčecova imenovanja za savjetnika u kabinetu premijera, ne mogavši prihvatiti njegov antimuslimanski i rasistički diskurs, njegovo imenovanje na čelo komisije za implementaciju arbitražu vjerojatno u Sloveniji neće izazvati protivljenje i čuđenje. Štoviše, vjerojatno će naići na odobravanje, s obzirom na prevladavajuće uvjerenje u Sloveniji da je hrvatska strana u arbitražnom ratu igrala prljavo i da će sada napokon na drugoj strani dobiti »dostojnog« protivnika, bivšeg obavještajca koji jako dobro zna kako se igra prljavo.


No, kao što smo uvodno naglasili, riječ je samo o simboličnoj gesti zaoštravanja odnosa, s obzirom na to da se slovenska politika mora pomiriti s činjenicom da je arbitražna odluka bez hrvatskog pristanka neprovediva. Uostalom, arbitražni je spor ionako, i to voljom Slovenije, predan Sudu EU-a u Luksemburgu, koji će naposljetku presuditi o tome hoće li arbitražna odluka biti implementirana ili neće.