Ratni zločin

PRESUDA U HAAGU: DOŽIVOTNI ZATVOR RATKU MLADIĆU

P. N.

Kriv je za različite udružene pothvate po točkama genocid, progon, istrebljivanje, ubojstvo, ubojstvo kao kršenje zakona i običaja ratovanja...



Raspravno vijeće Haškoga suda u utorak je proglasilo krivim zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića krivim za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti u BiH te ga osudio na doživotnu kaznu zatvora.


Vijeće ga je oslobodilo krivnje za točku optužnice u kojoj ga se teretilo za genocid u nekoliko općina istočne BiH jer je zaključilo da počinjeni zločini nisu imali obilježje genocida.


Proglašen je krivim po svim ostalim točkama optužnice.




Mladić izricanje presude prati iz pokrajnje prostorije pošto je iz sudnice izbačen jer je ometao postupak.


—————————–


NOVO 11:50 Sudac je rekao da jeMladić organizirao propagandu protiv Bošanjaka i Hrvata čime je doprinio da se djelima ubistva, progona i drugim zločinima Bošnjaci i Hrvati trajno uklone s teritorija na koji Srbi polažu pravo.


Navode se i izjave Mladića, posebno degradirajući termini za Bošnjake i Hrvate, kao i njegovu posvećenost etnički čistim teritorijama.


NOVO 11:30 Nakon stanke se nastavlja čitanje presude, Mladiću je izmjeren visoki tlak. Odvjetnici traže odgodu jer tvrede da mu je ugrožen život. Sudac nije odobrio, Mladić se nakon toga ustao i napravio incident zbog čega ga je sudac izbacio iz sudnice


NOVO 10:43 Raspravno vijeće ICTY-ja potvrdilo je u utorak u Haagu da je u srpnju 1995. genocid počinjen u Srebrenici, ali ne i u sedam drugih općina istočne Bosne, kako se to tvrdilo u optužnici protiv zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića.


Sud je zaključio da su se u općinama Foči, Ključu, Kotor Varošu, Prijedoru, Sanskom Mostu i Vlasenici dogodili zločini nad nesrpskim stanovništvom, ali da njihova namjera nije bila istrebljenje naroda.


Raspravno vijeće utvrdilo je da je u BiH bio oružani sukob i da su zločini počinjeni u toj državi imali obilježja sustavnih, masovnih i raširenih djela.


GTakve zaključke prvostupanjsko vijeće donijelo je i u presudi bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, koji je osuđen na 40 godina zatvora.


NOVO 10:35 Vijeće smatra da su se dogodili genocid i zločini protiv čovječnosti u Srebrenici


NOVO 10:25 Sudac sada čita detalje napada srpskih snaga na Srebrenicu i opisuje konkretne primjere zvjerstava koja su se tamo dogodila.


NOVO 10:20 Vijeće je zaključilo da su zločini protiv čovječnosti počinjeni u općinama Banja Luka, Bijljina, Foča, Ključ, Bijeljina, Kotor Varoš, Ključ, Pale , Prijedor, Rogatica, Sanski Most, Sokolac i Vlasenica


NOVO 10:10 Sudac čita dijelove optužnice. Navode se detalji zločina koji su se odvijali u BiH tijekom 90-ih.


Detalji su gnjusni i nezamislivi…silovanja, ubijanja, mučenja…


Tijekom cijelog razdoblja u BiH se vodio oružani sukob. U nekoliko je općina došlo do ubojstava koje predstavlja zločin proti čovječnosti, utvrđeno je da je prije tijekom i nakon napad srpskih snaga na nesrpske snaga ubijeni civili u okrutnim okolnostima. 


—————–


Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu u utorak je započelo ročište na kojemu će izreći nepravomoćnu presudu bivšem zapovjedniku vojske bosanskih Srba generalu Ratku Mladiću, optuženom za genocid i druge ratne zločine nad muslimanima i Hrvatima u BiH počinjene u okviru udruženog zločinačkog pothvata.


Predsjednik raspravnoga vijeća Alphons Orie, koji obrazlaže presudu, prvo bi trebao pročitati najvažnije dijelove optužnice, a potom iznijeti zaključke raspravnoga vijeća.Sudsko vijeće za Mladića, koji je optužen za genocid i druge ratne zločine u okviru četiri različita udružena zločinačka pothvata – za zločine na području cijele BiH, za teroriziranje Sarajeva, za Srebrenicu i uzimanje pripadnika UN-a za taoce, treba proglasiti smatra li ga odgovornim za te zločine.

Prije toga mora utvrditi je li na teritoriju BiH bio oružani sukob te rašireni, sustavni zločini nad civilima. Zatim, jesu li ti zločini u Srebrenici te u nekoliko općina istočne Bosne (Foča, Ključ, Kotor Varoš, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica) dosegnuli razmjere genocida.


Uz to mora utvrditi jesu li zločini počinjeni u okviru udruženih zločinačkih pothvata u kojima su, prema optužnici, uz Mladića i bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića osuđenog na 40 godina zatvora za iste zločine, sudjelovali i dužnosnici srpske službe državne sigurnosti.


Također mora utvrditi i da je Mladić bio pripadnikom tih zločinačkih pothvata i značajno pridonio ostvarenju njihovih ciljeva.


Predsjedavajući sudac nakon toga za svaku pojedinu točku optužnice objavljuje smatra li ga krivim i izricanje presude završava izricanjem odgovarajuće kazne u slučaju da bude proglašen krivim.