Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. studenoga 2019.
Zaokret američke politike

POVRATAK ZLOGLASNOG ZATVORA Donald Trump se nakon deset godina sjetio Guantanama i ima plan s njim

Arhiva Reuters
Arhiva Reuters
Autor:
Objavljeno: 31. kolovoz 2018. u 7:37 2018-08-31T07:37:00+02:00

Takvi premještaji u Guantanamo označili bi zaokret u američkoj politici: u zatvor koji je imao najviše 780 zatvorenika, nitko nije došao od 2008

Trumpova administracija razmišlja o slanju pripadnika skupine Islamske države, među kojima i dvojice britanskih džihadista iz takozvane ćelije Beatles, u vojni zatvor Guantanamo, objavila je u četvrtak mreža NBC. 

Taj zatvor u američkoj enklavi na Kubi mogao bi se koristiti za dugotrajno držanje u zatvoru nekih »važnih« stranih boraca zarobljenih u Iraku i u Siriji, a manje važne zatvorenike koje njihove zemlje ne žele, slalo bi se u zatvor kojim upravljaju Iračani, ističe američka mreža, prenoseći izjave američkih dužnosnika i anonimnih stranih diplomata.

Kako navodi NBC, Alexanda Amon Kotey i El Shafee el Sheikh – dvojica preživjelih iz četveročlane skupine koja je otimala strane novinare te mučila i odrubljivala glavu nekim zarobljenicima – mogli bi biti među džihadistima koje će se premjestiti na Guantanamo. Njihovi zarobljenici nazvali su ih Beatlesima zbog njihova britanskog naglaska.

Takvi premještaji u Guantanamo označili bi zaokret u američkoj politici: u zatvor koji je imao najviše 780 zatvorenika, nitko nije došao od 2008.

Trenutačno ih nema više od 40 a među njima su neki istaknuti pripadnici Al Kaide optuženi za sudjelovanje u napadima 11. rujna u Sjedinjenim Državama.

Zapovjednica Sarah Higgins, glasnogovornica Pentagona, rekla je da »zasad nitko nije određen za premještaj u Guantanamo«.

»Zatvor Guantanamo Bay je namijenjen dugotrajnom zatočenju neprijateljskih boraca«, rekla je. »Druga mogućnost su izručenje stranim partnerima i suđenje u SAD-u«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.