Ambiciozan cilj

POVIJESNI KORAK Članice EU-a za snažno jačanje suradnje u području obrane

Hina

Reuters

Reuters

PESCO je zajedno s Europskom obrambenom agencijom i Klauzulom o kolektivnoj obrani jedan od tri nedjeljiva elementa Europske sigurnosne i obrambene unije, što je neka vrsta pandana Ekonomske i monetarne unije

Čelnici zemalja članica EU-a podržali su jačanje suradnje u području obrane, između ostaloga i oko potrebe za uspostavu Stalne strukturirane suradnje (PESCO), mehanizma za pojačanu obrambenu suradnju onih zemalja koje u tome žele sudjelovati. »Čelnici su se složili oko potrebe uspostave stalne europske suradnje u području obrane. To je povijesni korak, jer će ta suradnja omogućiti EU-u dublju integraciju u području obrane. Naš je cilj biti ambiciozan i uključiv tako da su sve zemlje članice pozvane da se pridruže«, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. Kako bi se izbjegle blokade u pojedinim područjima u kojima zemlje članice ne mogu postići konsenzus, EU je uveo neku vrstu fleksibilnosti poput mehanizma pojačane suradnje, koji omogućava skupini zemalja tješnju suradnju u nekom području u slučaju kada se sve članice ne mogu dogovoriti. Stalna stukturirana suradnja (PESCO) zapravo je mehanizam pojačane suradnje u Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici EU-a.Ta mogućnost uvedena je Lisabonskim ugovorom, ali do sada nije korištena.

PESCO je zajedno s Europskom obrambenom agencijom i Klauzulom o kolektivnoj obrani jedan od tri nedjeljiva elementa Europske sigurnosne i obrambene unije, što je neka vrsta pandana Ekonomske i monetarne unije.


Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da je riječ o »uspavanoj ljepotici Lisabonskog ugovora, koja se sada probudila«.Tusk je rekao da će u roku od tri mjeseca zemlje članice dogovoriti oko zajedničkog popisa kriterija i obveza kako bi se pokrenula ta suradnja.Nakon što su britanski građani glasovali za izlazak iz EU-a, nakon izbora Donalda Trumpa za američkog predsjednika te niza terorostičkih napada u Europi, suradnja u području sigurnosti i obrane polako postaje prioritet EU-a.