Camp Fire

POSLJEDICA KLIMATSKIH PROMJENA “Megapožarima” u Kaliforniji nitko se ne treba čuditi

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Manje kiše i dulje suše glavni su uzroci požara koji gutaju više od 40.000 hektara površine, kaže se u nedavnom istraživanju Američke šumarske službe i Sveučilišta Montana.



LOS ANGELES – Vlasti kalifornijskog gradića Paradisea imaju iskustva sa šumskim požarima i mislili su da su spremni za neki budući. Ali samo su u najgorim noćnim morama mogli zamisliti “megapožar” koji ga je prošli tjedan uništio i usmrtio najmanje 48 ljudi.


Požar nazvan “Camp Fire” (Logorska vatra) posljednji je u nizu megapožara u Kaliforniji uzrokovanih krajnjom sušom i promjenjivim vjetrovima, snažnijih i bržih nego ikad.


Vlasti u Kaliforniji zadnjih godina bilježe povećanje takvih velikih, eksplozivnih i brzih buktinja u sezoni požara, koja sada traje gotovo cijelu godinu.




Četiri od pet najvećih požara u povijesti Kalifornije dogodila su se u zadnjih šest godina.


U gradiću Paradiseu 211 dana nije bilo spomena vrijedne kiše. Uz to, smješten je na brežuljku u podnožju Sierra Nevade i okružen potencijalnom lomačom suhog ili odumrlog drveća koju je za sobom ostavila petogodišnja suša.


Manje kiše i dulje suše glavni su uzroci požara koji gutaju više od 40.000 hektara površine, kaže se u nedavnom istraživanju Američke šumarske službe i Sveučilišta Montana.


Nakon požara koji je u Paradiseu 2008. uništio 87 kuća, gradić od 27.000 stanovnika pripremio je planove za evakuaciju i uveo kazne za vlasnike kuća koji ne raščiste grmlje i podrežu drveće kako bi smanjili rizik od požara.


No bila je potrebna samo jedna iskra na cesti Camp Creek, zapadno od naselja, te jesenski vjetrovi “El Diablo” koji su puhali brzinom od 80 kilometara da nastane najrazorniji i najsmrtonosniji požar u povijesti Kalifornije.


Šireći se na zapad, požar je uništio gotovo 6500 kuća i stvorio vlastite vatrene vrtloge koji su svake minute gutali površinu od osamdeset nogometnih stadiona.


“Ovo što se dogodilo bio je najgori mogući scenarij”, rekao je novinarima mjesni šerif Kory Honea.


Ovo je jedna od najgorih požarnih sezona u državi.. U područjima kojima upravlja Kalifornijski odjel za šumarstvo i zaštitu od požara (Cal Fire) izgorjela je gotovo dvostruko veća površina nego lani.


Bivši dužnosnici Američke šumarske službe kao što je Jerry Williams kažu da se naglasak previše stavlja na borbu protiv požara umjesto da se prihvati da su oni prirodna pojava i da se minimizira njihov utjecaj.


Radi se o šumama kojima su požari tisućljećima bili sastavni dio ekosustava, ali su postale stare i nezdrave i time savršeno gorivo za megapožare.


“Svake godine postavimo novi rekord, uložimo još više u gašenje požara, umjesto u minimaliziranje štete i pitamo se zašto nam ne ide”, rekao je Williams, bivši direktor za požare i avijaciju Američke šumarske službe.


Dužnosnici za borbu protiv požara kažu da trend većih, destruktivnijih požara izaziva usahla vegetacija, promjenjivi i nepredvidljivi vjetrovi i visoke temperature uzrokovane klimatskim promjenama.


Američki predsjednik Donald Trump za požare je okrivio kalifornijske vlasti jer nisu raskrčile šume pune lako zapaljivog materijala.


Glasnogovornica Cal Fire-a Lia Parker kazala je da je u igri puno više čimbenika od sječe stabala.


“Puno toga povezano je s klimom; imamo značajan porast temperature; imamo širenje suhih i odumrlih područja”, kazala je.