POČEO JE TRGOVINSKI RAT: SAD uvodi carine na uvoz čelika i aluminija. Slijedi odgovor Europe

Hina

foto: Reuters

foto: Reuters

"Očekujemo nastavak pregovora, kako s Kanadom i Meksikom, tako i s Europskom komisijom jer postoje i druga pitanja koja također trebamo riješiti", rekao je na tiskovnoj konferenciji.



WASHINGTON – Sjedinjene Države su ostvarile prijetnju u trgovinskom ratu s partnerima najavivši u četvrtak uvođenje carina na uvoz čelika i aluminija iz Europske unije, Meksika i Kanade koje stupa na snagu u petak.


Američki ministar trgovine Wilbur Ross priopćio je novinarima da će carine od 25 posto na uvoz čelika i od 10 posto na uvoz aluminija iz EU-a, Kanade i Meksika stupiti na snagu u ponoć.


“Očekujemo nastavak pregovora, kako s Kanadom i Meksikom, tako i s Europskom komisijom jer postoje i druga pitanja koja također trebamo riješiti”, rekao je na tiskovnoj konferenciji.




SAD je odlučio da neće produljiti privremeno izuzeće od naplate carina o kojemu se dogovorio s EU-om do četvrtka u ponoć.


Europska komisija je u četvrtak osudila odluku Sjedinjenih Država o uvođenju carina na uvoz aluminija i čelika iz EU-a te najavila protumjere i pokretanje mehanizma za rješavanje sporova u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).