Istraživanja ne staju

Otkrivena tajna: Arheolozi u Egiptu pronašli grobnice stare 2000 godina

Hina

Reuters

Reuters

Arheolozi su na jugu Egipta otkrili tri grobnice stare 2000 godina, prenosi u utorak BBC. Pronađene su u području Al-Kamin al-Sahrawi u pokrajini Minya, južno od Kaira.

U grobnicima je bilo nekoliko različitih sarkofaga i komadi gline.


Egipatsko ministarstvo za starine priopćilo je da otkriće »pokazuje da je to područje dugo vremena služilo kao veliko groblje«.U jednoj grobnici, do koje su arheolozi došli kroz pukotinu u stijenama, bila su četiri sarkofaga ukrašena ugraviranim ljudskim licima.U drugoj su otkrivena četiri grobna mjesta, uključujući jedno dječje.

Prema komadima gline, groblje je datirano u razdoblje između 27. dinastije, utemeljene 525. prije Krista i grčko-rimske ere koja je trajala od 332. prije Krista do 4. stoljeća.


Ali al-Bakry, vođa misije, rekao je da su u jednoj grobnici pronađene kosti žene, muškaraca i djece različite dobi.»Grobnice su bile dio velikog groblja u sklopu golemog grada, a ne vojarne kako neki sugeriraju«, rekao je. Ministarstvo u priopćenju dodaje da se »radovi na otkrivanju novih tajni nastavljaju«.Arheološki radovi na tom lokalitetu počeli su 2015.