Pedofilija u crkvi

Osuđeni kardinal Pell smatra da je presuda za spolno zlostavljanje nerazumna

Hina

REUTERS

REUTERS

Pell je najviši dužnosnik Katoličke Crkve koji je ikada osuđen za seksualno zlostavljanje maloljetnika



Proces protiv australskog kardinala Georgea Pella, bivše treće osobe u vatikanskoj hijerarhiji, koji je prvostupanjskom presudom osuđen na šest godina zatvora zbog spolnog zlostavljanja dvojice maloljetnika 1996. i 1997., počeo je u srijedu u Melbourneu.


Kardinal Pell (77) doveden je iz zatvorske ćelije pred trojicu sudaca Vrhovnog suda države Victorija u Melbournu gdje će se razmatrati u srijedu i četvrtak njegova žalba.


On je u ožujku ove godine osuđen na šest godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja dvojice dječaka koji su devedesetih godina pjevali u crkvenom zboru u katedrali svetoga Patrika u Melbourneu.




Bivši nadbiskup Melbournea i Sydneyja smatra da je prvostupanjska presuda »nerazumna« jer se temelji jedino na svjedočanstvima jedne od dvaju žrtava. Druga je umrla od predoziranja 2014. i nikada nije govorila o pedofiliji.


Obrana će također prosvjedovati protiv odluke suca prvostupanjskog suda da ne prikaže publici video animaciju kretanja po katedrali koja je, po njoj, mogla dokazati da se događaji koji se Pellu stavljaju na teret nikako nisu mogli zbiti.


Odvjetnici kardinala i bivšeg vatikanskog rizničara također ukazuju na temeljnu neregularnost u činjenici da se od Pella nije zatražilo izjašnjavanje o krivnji.


Pell je osuđen za pet seksualnih prijestupa u prostorijama crkve počinjenih prije 22 godine nad 13-godišnjim dječacima koji su pjevali u zboru katedrale svetog Patrika.


Napadi na dvojicu dječaka dogodili su se nakon nedjeljne mise krajem 1996. i početkom 1997.


Pell je najviši dužnosnik Katoličke Crkve koji je ikada osuđen za seksualno zlostavljanje maloljetnika.


Vrhovni sud države Viktorije mogao bi se izjasniti o žalbi već ovaj tjedan. On može potvrditi osudu, naložiti novi proces ili osloboditi Pella.


Na njegovu odluku postoji još mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Australije, najvišoj pravosudnoj instanci u zemlji.