Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 3° 8° 2
19. siječnja 2018.
Slovenski mediji

Osramoćena slovenska agentica iz arbitražne afere sada predaje na Katoličkom institutu

Simona Drenik / Foto Delo
Simona Drenik / Foto Delo
Autor:
Objavljeno: 11. siječanj 2018. u 22:42 2018-01-11T22:42:00+01:00

Do objave njenih ilegalnih kontakata s tadašnjim slovenskim sucem Jernejem Sekolcem koji je radio u arbitražnom sudu na rješenju slovensko-hrvatskog graničnog prijepora djelovala je kao slovenska agentica, odnosno predstavnica ministarstva vanjskih poslova. Bila je zaposlena na ministarstvu vanjskih poslova, a kasnije je prešla na rad u ministarstvo pravosuđa, gdje je i sada zaposlena

LJUBLJANA Visoka slovenska državna dužnosnica Simona Drenik, poznata po skandalu koji je prije dvije i pol godine doveo do izlaska Hrvatske iz arbitražnog procesa, odnedavno kao gostujuća docentica predaje kolegij »Gospodarsko pravo 2« na Katoličkom institutu u Ljubljani, objavio je mariborski dnevni list Večer.

Riječ je o privatnoj visokoškolskoj ustanovi osnovanoj prije nekoliko godina, s ambicijom da s vremenom preraste u Katoličko sveučilište, a za sada na njemu djeluje samo Fakultet za poslovne znanosti.

Na službenim stranicama Katoličkog instituta navodi se da je Drenik doktorica pravnih znanosti s područja međunarodnog prava, te docentica za ustavno i međunarodno pravo, s 15-godišnjim stežem u diplomaciji.

Od toga je četiri godine vodila sektor za međunarodno pravo u ministarstvu vanjskih poslova, vodila dosje o Lisabonskom ugovoru u vrijeme slovenskog predsjedanja EU-om, te obavljala niz drugih dužnosti i stručnih poslova u domeni prava, djelatnosti nevladinih organizacija.

Do objave njenih ilegalnih kontakata s tadašnjim slovenskim sucem Jernejem Sekolcem koji je radio u arbitražnom sudu na rješenju slovensko-hrvatskog graničnog prijepora djelovala je kao slovenska agentica, odnosno predstavnica ministarstva vanjskih poslova. Bila je zaposlena na ministarstvu vanjskih poslova, a kasnije je prešla na rad u ministarstvo pravosuđa, gdje je i sada zaposlena.

Iako su Drenik i sudac Sekolec nakon arbitražne afere podnijeli ostavke, nikad nije razjašnjena uloga slovenske vlade u pokušajima lobiranja kod ad-hoc arbitara, o čemu su posvjedočile objavljene snimke razgovora.

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kojega su mediji u Sloveniji svojedobno optuživali da je kriv za taj skandal i da bi zato morao dati ostavku više je puta izjavio da o kontaktima Sekolca i Drenik ništa nije znao.

»Javnost me poznaje prvenstveno kao slovensku agenticu u arbitraži Slovenije i Hrvatske, no moje je stručno djelovanje mnogo raznovrsnije. Imam 15 godina iskustva u slovenskoj diplomaciji, a istodobno sam se posvetila istraživačkom i pedagoškom radu«, kazala je predstavljajući svoju odluku da predaje na Katoličkom institutu, prenio je mariborski list Večer.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka