Oluja Friederike

Osmero mrtvih u nevremenu na sjeveru Europe, nastupio prometni kolaps

Hina

Pošto je paralizirala željeznički promet na zapadu najsnažnijeg europskog gospodarstva, Friederike je okrenula na istok praćena vjetrom bržim od 130 km/h, navodi meteorološka služba



BERLIN Snažna oluja Friederike odnijela je osam života na sjeveru Europe, među kojima pet u Njemačkoj, gdje je međugradski željeznički promet bio potpuno prekinut.


Željeznička kompanija Deutsche Bahn »prekida sav međugradski promet«, rekao je jedan od njezinih glasnogovornika za AFP, dodajući da će mjera potrajati »najmanje čitav dan«.


Pošto je paralizirala željeznički promet na zapadu najsnažnijeg europskog gospodarstva, Friederike je okrenula na istok praćena vjetrom bržim od 130 km/h, navodi meteorološka služba.




U naletu vjetra bez krova je ostala škola u saveznoj pokrajini Tiringiji, na istoku, u kojoj su još bila djeca, ali nitko nije ozlijeđen.


U planinskom lancu Hartz, u središtu zemlje, zabilježeni su udari vjetra od 203 km/h, što još nije viđeno u zemlji.


Nešto ranije, oluja koja je došla sa Sjevernog mora, poremetila je promet u Nizozemskoj, gdje je u četvrtak navečer prometovalo tek nekoliko vlakova, i u Belgiji.


Superbrzi vlak Thalys koji povezuje Francusku, Belgiju, Nizozemsku i Njemačku prekinuo je vožnju poslije Bruxellesa.


Oluja je tijekom jutra prikovala za tlo i zrakoplove u zračnoj luci Amsterdam-Schiphol. Otkazano je 320 letova. Nekoliko letova se moralo otkazati i u njemačkim zračnim lukama u Duesseldorfu i u Muenchenu.


U Njemačkoj je pet ljudi, među kojima dvojica vatrogasaca, poginulo u nesrećama koje su bile posljedica oluje.


Dvojica Nizozemaca u šezdesetim godinama poginula su kada je na njih palo drvo. U Belgiji je vozač automobila izgubio život kada je drvo palo na njegov automobila na jugu Bruxellesa.


Poremećen je bio i cestovni promet, napose u Nizozemskoj gdje se pod naletom vjetra prevrnulo 66 kamiona, što je najveći broj od 1990., prouzročivši na nekim mjestima nesvakidašnje prometne čepove, navodi služba za cestovni promet.


U Francuskoj je oko 3.000 potrošača bilo bez struje u četvrtak oko podneva na sjeveru zemlje, gdje je tijekom jutra ukinuto upozorenje zbog jakog vjetra.