Rusija

Oporbeni vođa Navaljni poziva na bojkot izbora

Hina

Reuters

Reuters

Navaljni je otkrio planove nekoliko sati pošto je predsjednik Vladimir Putin, za kojega ankete pokazuju da je veliki favorit na izborima, predao kandidaturu središnjem izbornom povjerenstvu



 Oporbeni vođa Aleksej Navaljni najavio je u srijedu niz skupova u siječnju širom Rusije u svrhu bojkota predsjedničkih izbora sljedeće godine, što će vjerojatno izazvati oštar odgovor Kremlja i policije.


Navaljni je otkrio planove nekoliko sati pošto je predsjednik Vladimir Putin, za kojega ankete pokazuju da je veliki favorit na izborima, predao kandidaturu središnjem izbornom povjerenstvu.


Povjerenstvo je u ponedjeljak objavilo da se Navaljni ne može natjecati na predsjedničkim izborima zbog uvjetne zatvorske kazne.




Ogorčeni Navaljni, koji je rekao da je kazna dio konstruiranog slučaja pripremljenog kako bi onemogućio njegove političke ambicije, reagirao je pozivom na bojkot izbora.


To je nagnalo Kremlj da zahtijeva istragu u kojoj će se odrediti je li Navaljni svojim tvrdnjama prekršio zakon.


On je međutim u srijedu rekao da će on i njegovi pristaše organizirati skupove 28. siječnja u 85 gradova, uključujući Moskvu i Sankt Peterburg, radi potpore njegovu pozivu na bojkot izbora.


»Nećemo glasati i svakoga ćemo nastojati uvjeriti da ne glasa. Vodit ćemo kampanju (za bojkot) iz sve snage«, napisao je na svojoj internetskoj stranici Navaljni.