Vjetar preko 210 km/h

Opasni uragan Michael ide prema Floridi: Mogla bi to biti najrazornija oluja posljednjih desetljeća

Hina

Reuters

Reuters



Uragan Michael pojačao se do ekstremno opasne 4. kategorije na ljestvici Saffir-Simson od pet kategorija i očekuje se da će dalje jačati prije nego što pogodi Floridu Panhandle ili područje Floride Big Benda, objavio je američki Nacionalni centar za uragane (NHC) u srijedu.


Očekuje se da će se Michael, koji se nalazi oko 275 kilometara jugozapadno od Apalachicole na Floridi i neprekidno puše oko 210 kilometara na sat, pomicati prema unutrašnjosti preko Floride Panhandlea ili Floride Big Benda kasnije u srijedu.


Slabljenje se očekuje nakon što uragan prijeđe preko jugoistoka SAD-a, navodi meteorološki centar u Miamiju.




Oluja opasna po život, uraganski vjetrovi i žestoki pljuskovi očekuju se duž sjeveroistočne obale Meksičkog zaljeva.


Michael bi mogao postati najrazornija oluja na Floridi posljednjih desetljeća, izjavio je u utorak republikanski guverner Floride Rock Scott.


Reuters


Reuters



Scott je proglasio izvanredno stanje u 35 okruga Floride. U pomoć je uključeno oko 1250 vojnika Nacionalne garde, a više od 4 tisuće vojnika je u pripravi, tvitao je Scott.


Državni uredi, škole i sveučilišta zatvoreni su od utorka i tako će ostati sve do kraja tjedna. Rastu gužve na benzinskim crpkama, a oni koji su planirali ostati ispraznili su police vode i drugih potrepština u trgovinama tijekom ponedjeljka.