Sea Eye

Oni spašavaju živote: ‘Humanitarni brod’ Alan Kurdi spasio 78 osoba iz mora kod libijske obale

Hina

foto: REUTERS/Darrin Zammit Lupi

foto: REUTERS/Darrin Zammit Lupi

"Takozvana libijska straža smatra zonu pretraživanja i spašavanja teritorijalnim morem, uznemiruju civilne spasioce i izdaju nezakonite naredbe", upozorila je Johanna Pohl, šefica operacija na brodu Alan Kurdi, navodi Sea Eye.



BERLIN – Humanitarni brod Alan Kurdi spasio je u subotu 78 osoba iz dva plovila u nevolji u moru kod libijske obale, objavila je njemačka nevladina udruga Sea Eye.


Njemački brod je najprije prihvatio 62 osoba, među kojima osam žena i sedmero jece, objavio je Sea Eye u priopćenju. Nakon obavijesti teretnog broda, Sea Eye je spasio 16 osoba, od kojih tri teško dehidrirane iz neprikladnog plovila.


Zatim je jedan brod libijske obalne straže naredio brodu Alan Kurdi da se udalji.




“Takozvana libijska straža smatra zonu pretraživanja i spašavanja teritorijalnim morem, uznemiruju civilne spasioce i izdaju nezakonite naredbe”, upozorila je Johanna Pohl, šefica operacija na brodu Alan Kurdi, navodi Sea Eye.


Organizacija za sada nije precizirala gdje namjerava iskrcati spašene.


Alan Kurdi je aktivan od ljeta 2018. i spasio je više stotina brodolomaca u Sredozemlju, prema podacima Sea Eye.


Kaos koji je uslijedio nakon pada bivšeg čelnika Moamara Gadafija 2011. Libiju je pretvorio u najčešću rutu migranata iz istočne Afrike, Sahela i Bliskog istoka do Europe.