Nevrijeme rušilo sve pred sobom

Oluja Ofelija odnijela tri života u Irskoj

Hina

Reuters

Reuters

Tri su osobe poginule u oluji Ofeliji koja je, praćena vjetrom brzine 150 km/h, zahvatila zapadnu obalu Irske rušeći stabla i prouzročivši prekid opskrbe električnom energijom



DUBLIN Tri su osobe poginule u oluji Ofeliji koja je, praćena vjetrom brzine 150 km/h, zahvatila zapadnu obalu Irske rušeći stabla i prouzročivši prekid opskrbe električnom energijom.


Pedesetogodišnjakinja je poginula u prometnoj nesreći koju je prouzročilo srušeno stablo blizu sela Aglisha, na jugu zemlje, pri čemu je ozlijeđen sedamdesetogodišnjak, priopćila je policija.


Sjeverno od Dundalka, blizu granice sa Sjevernom Irskom, muškarac je poginuo kada je na njegov automobil palo drvo.




Tridesetogodišnjak je podlegao ozljedama zadobivenim pri pokušaju da pomoću električne pile ukloni stablo koje se ispriječilo na cesti u Cahiru, na jugu, navodi policija.


»Želim da svima bude jasno da je ovo državna kriza, uzbuna koja vrijedi za sve okruge, gradove i područja«, upozorio je premijer Leo Varadkar, izrazivši bojazan da bi »ljudi mogli pomisliti kako je oluja manje opasna nego se najavljivalo«.


Vlasti su zatvorile sve škole, mnoge javne službe, prijevoz i trgovine, pozivajući stanovnike da ostanu kod kuće.


Oko podneva je 210.000 kućanstava ostalo bez struje, napose u Corku, Limericku, Tipperaryju i Galwayju, navodi operater ESB Networks.


Na društvenim mrežama objavljene su snimke oštećenih zgrada, srušenih krovova, poput onoga na stadionu Turners Cross u Corku.


U Dublinu su se prvi udari vjetra osjetili oko podneva, pa je prekinut autobusni, tramvajski i željeznički promet a u zračnoj luci je otkazano 135 letova. Zatvorene su i gotovo sve javne službe i trgovine jer je za poslijepodne najavljeno jačanje vjetra.


Oluja će tijekom dana prijeći preko Irske u smjeru Sjeverne Irske, krećući se malo izmijenjenom putanjom. Po predviđanju Nacionalnog središta za uragane u Miamiju, najpogođenija će biti atlantska obala, na zapadu Irske, napose okruzi Galway, Mayo, Sligo i Donegal.


Ofelija je u subotu dosegnula 3. kategoriju, popevši se za jedan stupanj na 5-stupanjskoj ljestvici, a tijekom noći treba stići na portugalsko otočje Azore. Uragan će zatim oslabjeti u posttropsku oluju.


Prolazak uragana događa se 30 godina nakon »Velike oluje« iz listopada 1987. u kojoj je poginulo 18 ljudi, koja je iščupala stotine tisuća stabala u Velikoj Britaniji i čiju su snagu vlasti podcijenile.