Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 26
Sutra: 18° 18° 26
23. rujna 2019.
Jaki vjetrovi

Oluja Eleanor divlja Europom: Brojne nesreće i poremećen promet, a jedna osoba poginula

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 3. siječanj 2018. u 19:40 2018-01-03T19:40:34+01:00

Oluja Eleanor, četvrta ove zime koja je zahvatila zapadnu Europu s vjetrovima koji pušu do 160 km na sat, izazvala je u srijedu brojne nesreće i poremetila je zračni i željeznički promet, a u Francuskoj je jedna osoba poginula.
Jaki vjetrovi i olujne kiše su zahvatile Englesku, Irsku, Švicarsku, Njemačku, Belgiju, Nizozemsku, španjolsku obalu i Francusku, gdje je jedan 21-godišnji skijaš poginuo kada je na njega palo stablo na skijalištu Morillon. Petnaest osoba je ozlijeđeno, od kojih četvero teško.
Sjeverozapadno od Londona vjetrovi su odnijeli u zrak dva trampolina i bacilli ih na prugu.

Vjetrovi koji pušu do 163 km na sat u Švicarskoj i 147 km/h na sjeveru Francuske izazvali su probleme u zračnom prometu u nekoliko zemalja.
U pariškoj zračnoj luci Charles de Gaulle 60 posto letova je kasnilo u polasku i trećina njih u dolasku.
Najmanje 252 letova je otkazano u amsterdamskoj zračnoj luci Schipol, a u cijeloj Nizozemskoj su puhali vjetrovi do 130 km/h.
Tijekom nekoliko sati je bio obustavljen zračni promet u francuskim zračnim lukama Bale-Mulhouse i Strasbourg.
U frankfurtskoj zračnoj luci je otkazano dvadesetak letova.

U nekoliko zemalja je bilo problema i u željezničkom prometu. U Francuskoj je cestovni promet otežan kao i željeznički zbog pada električnih vodova i stabala.
I u Njemačkoj su promećeni željeznički i cestovni promet a također je otkazano natjecanje u skijaškom trčanju za Svjetski kup u Oberstdorfu.
U Švicarskoj je meteorološka služba za srijedu izdala upozorenje na oluju treće kategorije od ukupno pet. Neke ceste su preventivno zatvorene zbog poplava i željeznički promet je djelomično obustavljen u kantonu Appenzell.

Isto tako su neke autoceste u Engleskoj zatvorene zbog pada stabala i prevrnutih automobila.
Španjolske meteorološke službe su izdale upozorenja za sjevernu obalu. U pokrajinama Asturias i Galicija valovi bi mogli doseći visinu od 7 metara.
U Švicarskoj je većina skijališta zatvorena, što je slučaj i s nekim francuskim skijaškim destinacijama poput Chamonixa i Avoriaza.
Stotine tisuća domaćinstava je ostalo bez električne energije, posebice u Francuskoj ( 225.000). U Irskoj je bez električne energije još 27.000 domaćinstava u srijedu.
U Parizu je Eiffelov toranj nekoliko sati bio zatvoren zbog jakog vjetra. U Francuskoj se oluja usmjerila prema jugoistoku i sada se na Korzici očekuju rafali od 180 ili čak 200 km/h.
Eleanor je četvrta oluja koja zahvaća ove zemlje od početka prosinca, nakon oluja Ana, Bruno i Carmen.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.