20 godina strave

Oko 368 američkih gimnastičara žrtve seksualnog zlostavljanja

Hina

Pred nekoliko tjedana počeo je sudski proces protiv jednog bivšeg liječnika Saveza Larryja Nassara optuženog za zlostavljanje dviju članica američke reprezentacije / Foto sports.ndtv

Pred nekoliko tjedana počeo je sudski proces protiv jednog bivšeg liječnika Saveza Larryja Nassara optuženog za zlostavljanje dviju članica američke reprezentacije / Foto sports.ndtv

Ovaj je skandal izbio nekoliko tjedana nakon što je počeo sudski proces protiv jednog bivšeg liječnika Saveza Larryja Nassara optuženog za zlostavljanje dviju članica američke reprezentacije



NEW YORK Oko 368 članova Američkog gimnastičkog saveza bili su žrtve seksualnog zlostavljanja od strane trenera ili čelnika Saveza u zadnjih 20 godina, piše američki dnevnik »Indianapolis Star«.


Prema pisanju tog dnevnika, koji je provodio istraživanje tijekom devet mjeseci, stotinjak odraslih osoba, trenera ili vlasnika sportskih dvorana, osumnjičeni su za seksualno zlostavljanje.


Žrtve su u polovici slučajeva bili djeca i u velikoj većini ženskog roda.




»Indianapolis Star« optužuje Američki gimnastički savez da je u nekim slučajevima trenere optužene za seksualno zlostavljanje samo prebacio u drugi klub.


»U više od desetak slučajeva, osobe koje su se optužile Savezu bile su razočarane njegovim odgovorom, a neke nisu ni dobile odgovor«, dodaje dnevnik.


Američki gimnastički savez je odgovorio na optužbe priopćenjem u kojem ističe kako »ništa nije važnije od zaštite sportašica i sportaša«.


»Užasno je da netko može iskorištavati mladog sportaša ili dijete na taj način. Uspostavili smo program obuke i nastavit ćemo kažnjavati osobe koje su krive za takvo ponašanje, surađujući s kompetentim tijelima«, dodaje se u priopćenju USA Gymnasticsa.


Ovaj je skandal izbio nekoliko tjedana nakon što je počeo sudski proces protiv jednog bivšeg liječnika Saveza Larryja Nassara optuženog za zlostavljanje dviju članica američke reprezentacije.


Dvije neimenovane članice američke gimnastičke reprezentacije također terete i rumunjski par trenera Belu i Marthu Karolyi za nesposobnost da kazne liječnika. Par Karoly je omogućio američkoj gimnastici da postane svjetska sila u tom sportu.