Napad

Odmah nakon Trumpove objave Izrael raketirao Siriju. Poginulo devet vojnika, ali i civili

Hina

Reuters

Reuters

»Devetorica boraca, pripadnika iranskih Čuvara revolucije i proiranske šijitske milicije poginuli su« u sektoru Kiswi, rekao je za AFP ravnatelj SOHR-a Rami Abdel Rahman



Najmanje je devet prorežimskih boraca ubijeno u utorak navečer u izraelskom raketiranju sektora blizu Damaska, objavila je nevladina organizacija Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).


Službena sirijska novinska agencija Sana objavila je pak informaciju o dvoje ubijenih civila u raketiranju u pokrajini Derai, blizu Damaska.


»Devetorica boraca, pripadnika iranskih Čuvara revolucije i proiranske šijitske milicije poginuli su« u sektoru Kiswi, rekao je za AFP ravnatelj SOHR-a Rami Abdel Rahman.




Raketirano je »skladište oružja koje pripada iranskim Čuvarima revolucije« koji se u sirijskom ratu bore na strani vladinih snaga, dodao je.


Izrael nije komentirao ove informacije.


Agencija Sana je, pozivajući se na medicinski izvor, objavila da su »čovjek i njegova žena ubijeni u Cheikh Miskineu, u pokrajini Derai, u eksploziji povezanoj s izraelskim napadom blizu Kiswe, na autocesti između Damaska i Derae«.


Sana je nešto ranije bila objavila da je sirijska vojska u utorak navečer presrela dvije izraelske rakete kojima je gađan sektor blizu prijestolnice Damaska.


»Protuzračna obrana je presrela dvije izraelske rakete ispaljene na (sektor) Kiswe i uništila ih«, navodi Sana.


Ovo nije prvi put da je sektor jugozapadno od Damaska na meti izraelskih raketa. Izrael je ondje i prije bombardirao vojne položaje, a u prosincu je pogodio skladište oružja.


U travnju je izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman rekao da će njegova zemlja spriječiti svaki pokušaj »vojnog učvršćivanja« Irana u Siriji, napose na Golanu, na granici s Izraelom.


Izrael i Sirija su službeno u ratu. Njihovi su odnosi to napetiji što na sirijskom području djeluju tri neprijatelja Izraela: sam režim i njegova dva saveznika, Iran i libanonski Hezbollah, proiranska skupina.