Odličan plan ruskih sindikata: Prelazak na četverodnevni radni tjedan, ali uz zadržavanje plaća

Hina

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

U lipnju je ruski premijer Dmitrij Medvedev dopustio prelazak na četverodnevni radni tjedan. Prema njegovim riječima, tehnološki napredak vodi skraćenju radnog i produženju slobodnog vremena



Savez neovisnih sindikata Rusije tamošnjem je Ministarstvu rada predložio prelazak na četverodnevni radni tjedan, ali uz zadržavanje postojećih plaća, izvještavaju u utorak ruski mediji.


Sindikat upozorava da poslodavci već preraspoređuju radno vrijeme na taj način, ali ne iz dobre namjere već zbog financijskih poteškoća, što dovodi do značajnog smanjenja radničkih plaća.


Sindikati podržavaju skraćenje radnog tjedna, ali samo kao sredstva za optimizaciju vremena rada i odmora i uz obavezno očuvanje postojeće plaće.




“Predlažemo da se ovo pitanje razmotri na tripartitnoj komisiji za regulaciju socijalnih i radnih odnosa, uzimajući u obzir postojeće sustave nagrađivanja rada, razlike u radnom vremenu i druge značajke organizacije rada u Rusiji”, kažu sindikalci.


U lipnju je ruski premijer Dmitrij Medvedev dopustio prelazak na četverodnevni radni tjedan. Prema njegovim riječima, tehnološki napredak vodi skraćenju radnog i produženju slobodnog vremena.


Kao primjer naveo je tvrtku s Novog Zelanda koja je svojim zaposlenicima plaćala tri slobodna dana tjedno. Prema Medvedevu, radnici su počeli raditi 20 posto bolje, a i manje su zabrinuti.