Sve jači sukob

Odgovor na tursku ofenzivu. Damask šalje postrojbe na sjever Sirije

Hina

REUTERS

REUTERS



Sirijska vojska će poslati postrojbe na sjever zemlje kako bi odgovorila na turski napad na kurdsku miliciju koji traje već pet dana, objavila je u nedjelju državna novinska agencije Sana.  


Agencija nije iznijela pojedinosti mobilizacije sirijske vojske koja se u prošlosti raspoređivala u nekim kurdskim predjelima kako bi se izbjegla turska ofenziva.


“Jedinice sirijske arapske vojske se upućuju na sjever kako bi odgovorile na turski napad na sirijski teritorij”, prenosi Sana na internet stranici.




Jedan neimenovani kurdski dužnosnik je izvijestio o pregovorima između poluatonomne kurdske administracije i sirijske vlade.


“Razmatraju se sve opcije u vezi turske ofenzive, vlada iz Damaska mora preuzeti svoje odgovornosti i odgovoriti na napad”, rekao je dužnosnik.


Od srijede Turska i sirijski saveznici vode na sjeveru Sirije ofenzivu kako bi od granice udaljili glavnu sirijsku kurdsku miliciju YPG.


Krajem 2018. kada je Ankara već prijetila pokretanjem operacije protiv kurdskih snaga u Siriji YPG su pozvali vojsku da se rasporedi u okolici grada Manbij, na sjeveru i najavili svoje povlačenje iz tog područja.


Vojska se rasporedila u okolici grada, u koji nije ušla.


Dugo marginalizirani i žrtve diskriminacije središnjih vlasti Damaska, Kurdi su uveli autonomiju na sjeveru zemlje koju Damask ne priznaje i izdajicama naziva borce te manjine zbog saveza s Washingtonom u sklopu antidžihadističke borbe.


Kurdi su prošle godine počeli pregovarati s Damaskom o budućnosti njihovih regija, ali razgovori su obustavljeni.


(Hina) xtm ysl