Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. prosinca 2019.
Kriza u Perzijskom zaljevu

Odgovor Katara na prijetnje: Povećat ćemo proizvodnju plina za 30 posto

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 4. srpanj 2017. u 11:50 2017-07-04T11:50:02+02:00

Katar je u utorak objavio da će povećati proizvodnju prirodnog plina za 30 posto u idućih nekoliko godina u kontekstu pritiska susjednih zemalja u aktualnoj diplomatskoj krizi.

Emirat namjerava do 2024. godine povećati proizvodnju prirodnog plina na 100 milijuna tona godišnje, kazao je na konferenciji za novinstvo čelnik Qatar Petroleuma Saad Šerida Al-Kaabi.

»Novi projekt ojačat će vodeću poziciju Katara«, dodao je Kaabi.

Katar je vodeći proizvođač ukapljenog prirodnog plina u svijetu. Trenutno se proizvodi 77 milijuna tona plina godišnje a planirano povećanje odgovara povećanju proizvodnje nafte za šest milijuna barela dnevno, pojasnio je čelnik katarske energetske kompanije.

Katarska najava veće proizvodnje plina poklopila se s izbijanjem najteže diplomatske krize u regiji Perzijskog zaljeva u više godina nakon što su Saudijska Arabija i njezini saveznici uveli Dohi opsežan embargo.

Iz odabranog trenutka za najavu vjerojatno će se iščitavati ekonomski ali i politički motivi.

Katar je u ponedjeljak odgovorio na 13 zahtjeva koji su mu susjedi postavili kao uvjet za ukidanje sankcija.

Prema riječima čelnika katarske naftne kompanije, Doha želi povećavati proizvodnju kroz zajednička ulaganja s međunarodnim kompanijama.

Kaabi je ipak naglasio da će emirat ustrajati u realizaciji plana čak i ako Saudijska Arabija i njezini saveznici ostvare prijetnju i uvedu sankcije međunarodnim kompanijama za suradnju s Katarom u slučaju da Doha ne udovolji postavljenim zahtjevima.

»Ne bude li nijedna kompanija voljna surađivati s nama, sami ćemo proizvoditi 100 milijuna tona«, naglasio je.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.