Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
8. prosinca 2019.
Ništa od mjera

'Odgodite to još malo': Vatikan zabranio američkim biskupima da pričaju o pedofiliji u svojim redovima

Ilustracija Sergej Drechsler
Ilustracija Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 13. studeni 2018. u 7:46 2018-11-13T07:46:03+01:00

Američka biskupska konferencija koju zadnjih godina redovito prozivaju zbog upravljanja aferama spolnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi u Sjedinjenim Državama, donijela je u listopadu niz važnih mjera koje su se trebale staviti na glasovanje

Sveta Stolica je u ponedjeljak naredila konferenciji američkih biskupa da se na svom plenarnom zasjedanju ne izjašnjava o mjerama za suzbijanje spolnog zlostavljanja u svojim redovima, zatraživši da pričeka konferenciju koja će se na tu temu održati u veljači.

U svom govoru na početku zasjedanja kardinal Daniel DiNardo, predsjednik konferencije, potvrdio je da je primio pismo Kongregacije za biskupe i rekao da na zasjedanju neće biti glasovanja kao što je bilo planirano.

Kardinal Blase Cupich, biskup Chicaga, dodao je u priopćenju da je Sveta Stolica zatražila od konferencije da »odgodi« završno glasovanje u očekivanju zasjedanja biskupskih konferencija iz svijeta koje se u veljači ima održati u Rimu.

Kardinal DiNardo izrazio je pak »razočaranje« na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak oko podneva, prvog dana plenarnog zasjedanja koje se do srijede održava u Baltimoreu, na sjeveroistoku SAD-a.

Američka biskupska konferencija koju zadnjih godina redovito prozivaju zbog upravljanja aferama spolnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi u Sjedinjenim Državama, donijela je u listopadu niz važnih mjera koje su se trebale staviti na glasovanje.

Vrh Katoličke crkve u Americi predložio je napose nova pravila ponašanja, novi mehanizam prijavljivanja slučajeva zlostavljanja i osnutak istražnog povjerenstva kojemu će na čelu biti necrkvene osobe.

»Nismo zadovoljni ovime«, rekao je kardinal DiNardo u vezi sa zahtjevom Svete Stolice. »Naporno radimo kako bismo počeli djelovati. I to ćemo učiniti. Samo nije pravi trenutak za to«.

Početkom listopada biskupska konferencija je najavila osnutak pozivnog centra za žrtve svećeničkog zlostavljanja.

Po podatcima organizacije Bishop Accountability, 6.721 svećenik optužen je u SAD-u za spolno zlostavljanje u razdoblju od 1950. do 2016.
Ista organizacija ocjenjuje da su 18.565 djece bili njihove žrtve.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.