Washington skinuo oznaku tajnosti

Objavljen sadržaj Bin Ladenove kućne knjižnice: Video igrice, njemačko gospodarstvo i Chomsky

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Bin Ladena je očito jako zanimala američka vanjska politika i vojna strategija, a među literaturom pronađenu u njegovoj kući našla se i knjiga Boba Woodwarda "Obamini ratovi". Osim toga, čitao je i knjige o američkoj ulozi u Vijetnamu, o američkoj vojsci općenito, o CIA-inim akcijama, a očito je bio i redoviti čitatelj uglednog časopisa o međunarodnim odnosima "Foreign Policy"



WASHINGTON – Vođa Al Kaide Osama bin Laden imao je različite interese, sudeći po literaturi pronađenoj u njegovoj kući nakon što je ubijen, pokazuju dokumenti što su ih u srijedu objavile američke vlasti.


Washington je skinuo oznaku tajnosti s dokumenata otkrivenih 2011. kad je vođa Al Kaide pronađen i ubijen u svome skrovištu u Pakistanu. Dokumenti daju uvid u način života i interese svojedobno najtraženijeg svjetskog terorista.


Bin Ladena je očito jako zanimala američka vanjska politika i vojna strategija, a među literaturom pronađenu u njegovoj kući našla se i knjiga Boba Woodwarda “Obamini ratovi”. Osim toga, čitao je i knjige o američkoj ulozi u Vijetnamu, o američkoj vojsci općenito, o CIA-inim akcijama, a očito je bio i redoviti čitatelj uglednog časopisa o međunarodnim odnosima “Foreign Policy”.




Očito ga je zanimalo što su Amerikanci mislili o njemu, ali su ga zanimali i trendovi u raspravama o važnim pitanjima svjetske politike.


Posjedovao je i primjerak izvješća američke vlade o napadu 11. rujna 2001., tekstove optužnica protiv osoba osumnjičenih za terorizam i kongresna izvješća o terorističkim skupinama.


Među publikacijama koje su ga zanimale nalaze se i strategijski priručnici američke vojske, kao i priručnici o gerilskom ratovanju.


Bin Laden je očito bio veliki ljubitelj teorija urote, jer je posjedovao desetke knjiga na engleskom jeziku o toj temi, uključujući i publikaciju u kojoj se tvrdi da napade 11. rujna nije organizirao on, nego sam SAD.


U napadima 11. rujna 2001. u New Yorku, Washingtonu i Pennsylvaniji poginulo je gotovo 3.000 ljudi.


U njegovoj osobnoj knjižnici pronađeno je i barem 19 publikacija o Francuskoj, kao i bilješke o njemačkom gospodarstvu.


Među pronađenim knjigama su i one za koje se pretpostavlja da su ih čitale druge osobe koje su živjele s njime. Riječ je primjerice o priručniku za video igricu Delta Force Extreme 2, u kojoj igrači love štakore po pustinji, zatim Guinnesova knjiga rekorda za djecu i arapski kaligrafski priručnik.


Popis od više od 100 dokumenata s kojih je sada skinuta oznaka tajnosti uključuje i brojna pisma Bin Ladena članovima obitelji i suradnicima kao i izjave o protuvladinim prosvjedima u Egiptu, o ratovima u Afganistanu i Iraku kao i o drugim aktualnim zbivanjima.


Njegova pisma otkrivanju njegovu usredotočenost na napade na SAD i druge ciljeve na Zapadu.


“Želimo se boriti kako bismo natjerali neprijatelja da zaustavi agresiju protiv nas, što se može dogoditi, ako Bog da, borbom protiv Sjedinjenih Država, predvodnika nevjernika”, napisao je u jednoj bilješci.


Izražavao je nezadovoljstvo neuspjelim napadima, poput onih u Rusiji, Velikoj Britaniji i Danskoj, uz opaske poput: “loša sreća, Bog nije bio na našoj strani”.


Među objavljenim dokumentima nalazi se i obrazac za pristupanje Al Kaidi. Sastoji se od 30 pitanja na tri stranice i završava riječima “slava Allahu!”. Uz pitanja o muslimanskim velikodostojnicima i vojnim vježbama, obrazac sadrži i pitanja o izobrazbi, poznavanju jezika i kriminalnoj prošlosti kandidata.


“Želite li izvesti samoubilački napad?”, glasi jedno od pitanja, ili: “Koje ciljeve želite postići na vašem putu džihada?” Posljednje pitanje glasi: “Kome se trebamo obratiti ako postanete mučenik?”


Bin Laden je čitao i informacije o programu američkog veleposlanstva u Islamabadu čiji je cilj bio darovanje igračaka pakistanskoj djeci. Posjedovao je i fanatički intonirane vjerske spise, ali i knjigu američkog lijevog intelektualca Noama Chomskyja o američkoj prevlasti u svijetu, kao i djelo novinara Grega Palasta o korupciji i kapitalizmu.


Očito je redovito pratio novine i časopise poput “Los Angeles Timesa”, “Business Weeka” i “Timea”.


Među objavljenim dokumentima nalazi se i pismo u kojemu piše svojoj kćeri koliko mu nedostaje i pita ju kako napreduje u učenju Kurana. Objavljeno je i pismo u kojemu moli svoju “dragu ženu” da pazi na djecu.


Američki predsjednik Barack Obama pozvao je obavještajnu zajednicu da objavi dokumente u cilju veće transparentnosti obavještajnog posla.


Ured ravnatelja nacionalne sigurnosti objavio je da se još stotine dokumenata pregledava u cilju moguće objave.


“Bit će objavljeni svi dokumenti čija objava ne ugrožava operacije u tijeku protiv Al Kaide i njezinih suradnika”, priopćeno je iz ureda.


Osamu Bin Ladena ubili su specijalci Ratne mornarice SAD-a u svibnju 2011. u skrovištu u Abotabadu u Pakistanu.