Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
27. siječnja 2020.
Ako nemaju gdje...

Obitelji bivših pripadnika Islamske države mogle bi biti smještene u Mostaru

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 4. srpanj 2019. u 18:24 2019-07-04T18:24:11+02:00

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac rekla je u četvrtak u Mostaru kako je centar za prihvat izbjeglica BiH u sjevernom dijelu toga grada "moguća opcija" za smještaj obitelji bivših pripadnika terorističke organizacije Islamske države (IS) koje se vraćaju iz Sirije i Iraka.

"Ako nemaju gdje drugo boraviti, moguće je da budu smješteni u ovaj centar. Salakovac je moguća opcija", rekla je ministrica Borovac iz vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA).

Ona je odgovorila na novinarski upit je li Centar za prihvat izbjeglica u Mostaru moguća lokacija za smještaj obitelji nekadašnjih terorista.
Pojasnila je pri tome kako procjene o njihovom povratka iz Sirije i Iraka vodi ministarstvo sigurnosti u suradnji s partnerskim institucijama iz svijeta.
Prema medijskim izvorima na području Sirije trenutačno boravi oko tri stotine osoba podrijetlom iz Bosne i Hercegovine a među njima je dvije stotine djece.
Vlasti u BiH i sigurnosne agencije imaju informacije da je u zarobljeničkim logorima u Siriji najmanje 50 muškaraca koji su se borili u islamističkim terorističkim organizacijama te još toliko žena.
Ranije se nagađalo da je ondje i 80-ero djece čiji su roditelji iz BiH, no prema sadašnjoj procjeni njihov je broj znatno veći, čak 200 djece. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.