Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. studenoga 2019.
Pokolj na Novom Zelandu

video Obitelj monstruma iz Christchurcha, koji je pobio ljude, shrvana i u šoku: 'Kako je naš divan dječak to mogao...'

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 15. ožujak 2019. u 18:19 2019-03-15T18:19:00+01:00

Pišu kako se Tarrant radikalizirao nakon posjeta Sjevernoj Koreji i Pakistanu. Tako je iz 'običnog bijelca' prerastao u terorista koji je u Facebook live streamu snimao sebe kako ubija muslimane u džamiji

CHRISTCHURCH Brenton Tarrant monstruozni je ubojica iz Novog Zelanda koji je u gradu Christchurchu ubio najmanje 49 ljudi i ozlijedio ih još 48, a za pokolj se nabrijavao četničkim pjesmama i britanskom vojnom glazbom iz 17. stoljeća. Rasistički koljač sebe je opisivao kao 'običnog bijelca, iz obične obitelji'.

Njegova obitelj živi u Graftonu. Šokirani su, shrvani i pomažu vlastima u istrazi. Pitaju se kako je 'njihov pristojan i divan dječak evoluirao u ubojicu', prenosi Sky News.

Pišu kako se Tarrant radikalizirao nakon posjeta Sjevernoj Koreji i Pakistanu. Tako je iz 'običnog bijelca' prerastao u terorista koji je u Facebook live streamu snimao sebe kako ubija muslimane u džamiji.

Poznanici za The Sun pričaju kako je Tarrant radio s djecom kao osobni trener u teretani u New South Walesu između 2009. i 2011. godine, prije nego li je počeo putovati diljem Azije i Europe. Vjeruje se kako je upravo na svojim putovanjima postao radikaliziran. Čini se da je Tarrant zaradio nešto novca na kriptovaluti Bitconnect, a tu je svotu potom trošio na putovanjima po svijetu, gdje je proveo čak sedam godina. 

NINTCHDBPICT000476199066

U svom ekstremističkom manifestu Tarrant na 74 stranice opisuje kako se za pokolj počeo pripremati još prije dvije godine, potaknut, kaže, svojim posjetom Europi. Istočnu Francusku u svojim ekstremno desničarskim naklapanjima opisuje kao 'ukleto mjesto' koje su zauzeli 'muslimanski osvajači'.

Fotografije podijeljene na društvenim mrežama prikazuju ga kako se smije za vrijeme posjeta Pakistanu u listopadu prošle godine. Na društvenim je mrežama ostalo zabilježeno i kako je obilazio komunističke spomenike po Sjevernoj Koreji.

- Nešto se očito promijenilo u njemu tijekom tih godina koje je proveo u inozemstvu, ispričali su njegovi prijatelji za novozelandske medije.

NINTCHDBPICT0004761873461-e1552657428519

Svoj je manifest napisao očito inspiriran Andersom Breivikom, norveškim monstrumom i ekstremno desničarskim teroristom koji je pobio 69-ero djece na norveškom otoku Utøya 2011. godine.

Tarrant se u svojim pisanjima zakleo na osvetu zbog 'tisuća europskih života izgubljenih u terorističkim napadima', prijeteći kako želi pobiti što više 'osvajača i izdajica'.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.