Komemoracija

Obilježena druga godišnjica ubojstva malteške novinarke: Nalogodavci još nisu privedeni pred lice pravde

Hina

Reuters

Reuters

Predstavnik za slobodu medija OESS-a Harlem Desir je kritizirao maltešku vladu zbog toga što nije privela nalogodavce ubojstva pred lice pravde



VALLETTA Aktivisti, političari i prijatelji ubijene malteške novinarke Daphne Caruane Galizie okupili su se u srijedu na komemoraciji u povodu druge godišnjice njezina ubojstva.


Stotinjak ljudi donijelo je cvijeće, držalo plakate i stajalo u svečanoj tišini na lokaciji gdje je Caruana Galizia ubijena 2017.


Među njima je bio predstavnik za slobodu medija OESS-a Harlem Desir koji je u izjavi kritizirao maltešku vladu zbog toga što nije privela nalogodavce ubojstva pred lice pravde.




Vlada je priopćila da »ponavlja svoju predanost… nastavku donošenja pravde« i nazvala je to ubojstvo »šokantnim napadom na cijelu zemlju«.


U priopćenju se navodi da vlada u potpunosti vjeruje u rad istražitelja te da je također pokrenuta neovisna istraga.


Caruana Galizia, kritičarka premijera Josepha Muscata kao i oporbenog čelnika Adriana Delie, ubijena je u eksploziji automobila bombe 16. listopada 2017.


Ranije u srijedu jedna od sestara ubijene novinarke suočila se s Deliom i članovima njegove Nacionalističke stranke dok su se pripremali položiti vijenac na improvizirano spomen-obilježje u Valletti.


Helene Aciak optužila je izaslanstvo nacionalističke stranke da su »lopovi« i bacila je vijenac koji su položili.


Aktivisti u Malti trebali bi se ponovo okupiti večeras na misi, nakon čega će se održati bdjenje sa svijećama kod spomen-obilježja.


Malteški zastupnici nisu održali sjednicu u srijedu u znak poštovanja zbog godišnjice.


Trojica muškaraca optuženi su za postavljanje i detoniranje bombe koja je ubila Caruanu Galiziu, ali su nalogodavci i dalje nedostupni.