Predsjednički tvit

OPOVRGAVA SVOG ODVJETNIKA Trump: Nisam znao za sastanak svog sina Donalda mlađeg s Rusima

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

»Nisam znao za sastanak svojeg sina Dona mlađeg«, tvitao je američki predsjednik, reagirajući na vijest CNN-a koji je objavio da je njegov dugogodišnji odvjetnik Michael Cohen unaprijed znao za taj sastanak



WASHINGTON Predsjednik SAD-a Donald Trump u petak je zanijekao da je unaprijed znao za sastanak svojega sina Dona mlađeg i bivšega šefa njegove predizborne kampanje u lipnju 2016. u Trumpovu tornju s ruskom odvjetnicom tijekom kojih su Rusi ponudili informacije koje su naštetile njegovoj demokratskoj protukandidatkinji Hillary Clinton.


»Nisam znao za sastanak svojeg sina Dona mlađeg«, tvitao je američki predsjednik, reagirajući na vijest CNN-a koji je objavio da je njegov dugogodišnji odvjetnik Michael Cohen unaprijed znao za taj sastanak.


CNN je, pozivajući se na neimenovane izvore objavio da je odvjetnik Michael Cohen voljan dati tu izjavu posebnom istražitelju Robertu Muelleru koji istražuje je li bilo dosluha između Trumpove ekipe i Rusije tijekom predsjedničke kampanje 2016.


Njemu se ne može vjerovati




»Njemu se ne može vjerovati«, ustvrdio je Rudy Giuliani, Trumpov pravni zastupnik, u izjavi za Reuters u četvrtak, misleći na Cohena. »Ako se budu pouzdali u njega…. to će uništiti bilo kakav slučaj koji imaju«, kazao je on referirajući se na Muellerovu istragu.


Cohen nije komentirao, a njegov odvjetnik Lanny Davis odbio je komentirati te izjave.


Cohen je pod istragom zbog moguće bankovne i porezne prijevare, mogućeg kršenja zakona o predizbornoj kampanji u vezi s isplatom 130.000 dolara porno glumici Stormy Daniels da šuti o navodnoj vezi s Trumpom 2006. i drugim pitanjima povezanim s Trumpovom kampanjom, rekao je izvor upoznat s istragom. Međutim, protiv njega nije podignuta nikakva optužnica.


Američki predsjednik i ranije je nijekao da je unaprijed znao da će se održati sastanak u Trumpovu tornju i demantirao je da je bilo dosluha između njegove kampanje i Rusije. Moskva je odbacila bilo kakvu upletenost u američke izbore.


Kratko upoznavanje


Najstariji sin američkog predsjednika Donalda Trumpa, njegov zet i bivši šef predizborne kampanje razgovarali su u Washingtonu s ruskom odvjetnicom koja je povezana s Kremljem nedugo nakon što je Trump prošle godine nominiran za republikanskoga predsjedničkog kandidata.


Sastanak je održan 9. lipnja 2016. u Trumpovu tornju, a Donald Trump mlađi potvrdio je da je taj sastanak održan, opisavši ga kao »kratko upoznavanje«, uglavnom usredotočeno na pitanje usvajanja ruske djece u Americi.


Međutim, pred istražiteljima odbora Senata za pravosuđe u rujnu 2017. kazao je da nije unaprijed rekao svom ocu za taj sastanak, navodi se u dokumentima koje je odbor objavio.