Statistika tekuće godine

OPET ANTISEMITIZAM: Veliki porast antisemitskih napada u Francuskoj

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

"Zašto se 2018. prisjećati tako bolne uspomene? Zato što smo daleko od prestanka antisemitizma", piše Philippe spominjući "neumoljive" brojke antisemitskih napada u Francuskoj u proteklom dijelu 2018.



PARIZ – Nakon dvije godine pada, antisemitski napadi u Francuskoj u velikom su porastu (+69 posto) u prvih devet mjeseci 2018., napisao je francuski premijer Edouard Philippe u članku objavljenom u petak na Facebooku.


“Svaki napad na nekog našeg sugrađanina zato što je Židov odzvanja kao lomljenje kristala”, tvrdi šef vlade u članku objavljenom točno 80 godina nakon Kristalne noći i nacističkog nasilja nad Židovima u Njemačkoj, 9. studenoga 1938.


“Zašto se 2018. prisjećati tako bolne uspomene? Zato što smo daleko od prestanka antisemitizma”, piše Philippe spominjući “neumoljive” brojke antisemitskih napada u Francuskoj u proteklom dijelu 2018.




“Iako je bio u padu zadnje dvije godine, broj tih napada porastao je više od 69 posto tijekom prvih devet mjeseci 2018. godine”, nastavlja on.


Nakon rekordne 2015., antisemitski napadi znatno su pali u 2016. (-58 posto). Pad je nastavljen u 2017. (-7 posto) s 311 popisanih napada, iako je krio povećanje nasilnih napada protiv Židova.


Nakon antisemitskog napada u Pittsburghu u listopadu, Edouard Philippe ponovio je odlučnost da ništa ne prepusti slučaju vezano uz antisemitizam u Francuskoj.


Citirajući preživjelog iz nacističkih logora Elieja Wiesela kako bi upozorio na “opasnost od indiferentnosti”, premijer tvrdi da je “vlada odabrala ne ostati indiferentna”, podsjećajući na odluke donesene zadnjih mjeseci.


Vlada priprema za 2019. promjenu zakona radi jačanja borbe protiv internetske mržnje, vršeći pritisak na mrežne operatere.