Nakon Panamskih

OFFSHORE AFERA ”Rajski dokumenti” otkrivaju nove porezne tajne svjetskih bogataša

Hina

Reuters

Reuters



Iz dvije ugledne tvrtke za pružanje offshore usluga s Bermuda i iz Singapura u javnost je procurilo 13,4 milijuna povjerljivih dokumenata koji otkrivaju nove porezne tajne najvećih svjetskih bogataša, što se uspoređuje s prošlogodišnjim skandalom Panamski dokumenti.


Dokumenti, nazvani »Rajski dokumenti« (eng. Paradise Papers), procurili su iz odvjetničke tvrtke Appleby osnovane na Bermudima i tvrtke Asiaciti Trust iz Singapura, a nabavio ih je njemački list Sueddeutsche Zeitung i podijelio s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara (ICIJ).


Dokumenti »pokazuju koliko je duboko offshore financijski sustav povezan s isprepletenim svjetovima političkih igrača, privatnog bogatstva i korporativnih divova«, objavio je ICIJ u nedjelju.


Imena više od 120 političara iz gotovo 50 zemalja pojavljuju se u dokumentima koji imaju 1,4 terabajta podataka.Sueddeutsche Zeitung, koji je počeo pisati o sadržaju tih dokumenata u nedjelju kasno navečer, piše da oni pokazuju kako velike kompanije i najveći svjetski bogataši skrivaju novac u poreznim oazama. Većina dokumenata potječe od odvjetničke tvrtke Appleby. ICIJ navodi da su među njezinim klijentima velike financijske institucije, kao što su Citigroup i Bank of America, kao i tehnološki divovi Apple i Uber te brend Nike.Appleby za sebe kaže da je »jedan od najvećih svjetskih pružatelja offshore pravnih usluga«, a prošli je mjesec priznao da je bio hakiran.Među objavljenim dokumentima nalazi se i pola milijuna spisa iz Asiaciti Trusta, tvrtke bazirane u Singapuru i specijalizirane za offshore usluge.