Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
5. prosinca 2019.
Ne dijelite video

Novozelandska policija želi ukloniti snimku napada u Christchurchu

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 15. ožujak 2019. u 15:40 2019-03-15T15:40:00+01:00

Novozelandska policija objavila je kako radi na tome da se »snimke uklone« i poziva ljude da ih ne dijele po društvenim mrežama. Facebook je objavio kako je »odmah uklonio Facebook i Instagram profile napadača i videosnimku« nakon upozorenja policije

WELLINGTON »Krenimo s ovim tulumom«, uvodne su riječi uznemirujuće videosnimke koja je u petak kružila internetom, prikazujući prvu od dvije pucnjave u džamijama u novozelandskom Christchurchu u kojima je poginulo najmanje 49 ljudi.

Novozelandska policija objavila je kako radi na tome da se »snimke uklone« i poziva ljude da ih ne dijele po društvenim mrežama. Facebook je objavio kako je »odmah uklonio Facebook i Instagram profile napadača i videosnimku« nakon upozorenja policije.

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern je kasnije u petak ponovila poziv policije, istaknuvši kako građani ne smiju dijeliti i davati prostor »tom činu nasilja i poruci koja iza njega stoji«.

Snimka dugačka gotovo 17 minuta prikazuje napadača u maskirnoj i crnoj odjeći koji se vozi do džamije Al Noor u Christchurchu.

Pritom se čuju četničke pjesme, a na suvozačkom sjedalu se vidi nekoliko komada oružja. Na puškama su natpisi, a jedan od njih je »Ebba Akerlund«, ime 11-godišnjakinje koja je 2017. ubijena u terorističkom napadu u Švedskoj.

Nakon ulaska u džamiju muškarac puca na najmanje dvadesetak ljudi u zgradi, kao i dvoje na ulici. Snimka nalikuje igricama tzv. 'pucačina'.

Napadač se potom vraća u automobil po još oružja i zatim ponovno ulazi u džamiju. Snimka završava brzim bijegom automobilom s mjesta zločina i pucanjem kroz prozor.

Širenje ovakvih snimaka na internetu opasno je jer može potaknuti imitatore, tvrdi Alexander Gillespie, profesor međunarodnog prava na novozelandskom sveučilištu Waikato.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.