Velika Britanija

Novi udarac za Johnsona: Gornji dom blokirao “no deal” brexit

Hina

REUTERS

REUTERS



Gornji dom britanskog parlamenta usvojio je u petak prijedlog zakona koji obvezuje premijera Borisa Johnsona da traži odgodu Brexita kako bi se izbjegao izlazak iz EU bez sporazuma, dok premijer nastavlja polagati nade u prijevremene izbore kao rješenje političke krize.


Da bi taj tekst koji su zastupnici donjeg doma usvojili u srijedu postao zakonom treba ga odobriti kraljica Elizabeta II. u ponedjeljak. Njegova svrha je odgoditi Brexit, predviđen 31. listopada, za tri mjeseca, ako Boris Johnson do 19. listopada ne postigne dogovor o razlazu s Europskom unijom.


Premijer koji bi »radije umro nego odgodio Brexit«, nada se da će oporba usvojiti njegov zahtjev za organiziranjem prijevremenih izbora sredinom listopada, kako bi dobio većinu za izlazak iz EU 31. listopada, sa ili bez sporazuma.




Johnson je već u petak krenuo u kampanju i u Škotskoj se susreo s poljoprivrednicima i ribarima koji su podržali izlazak iz EU na referendumu u lipnju 2016. na kojem je pobijedio »izlazak» iz EU-a s 52 posto.


Nakon prvog neuspjeha, vlada će ponovo u ponedjeljak navečer zastupnicima na glasanje dati prijedlog o sazivanju prijevremenih izbora. Oni bi trebali skupiti dvije trećine glasova, ali uspjeh im nije zajamčen.