Velika Britanija

Novi udarac za Johnsona: Britanski parlament ponovo odbio prijevremene izbore

Hina

REUTERS

REUTERS

Sa samo 293 glasa 'za', što je daleko od dvije trećine glasova potrebnih za raspisivanje općih izbora, zastupnici su drugi put u pet dana odbili prijedlog Borisa Johnsona koji je htio da se birače pozove na birališta 15. listopada



Britanski zastupnici su u utorak zadali još jedan bolan udarac premijeru Borisu Johnsonu ponovo odbivši organiziranje prijevremenih izbora, prije prekida rada parlamenta do 14. listopada, dva tjedna prije roka predviđenog za Brexit.


Sa samo 293 glasa ‘za’, što je daleko od dvije trećine glasova potrebnih za raspisivanje općih izbora, zastupnici su drugi put u pet dana odbili prijedlog Borisa Johnsona koji je htio da se birače pozove na birališta 15. listopada.


Premijer je uoči glasovanja istaknuo da neće tražiti »novu odgodu« Brexita predviđenog za 31. listopada, unatoč zakonu koji je u tom smislu donio parlament i koji je u ponedjeljak stupio na snagu pošto ga je odobrila kraljica Elizabeta II.




Johnson nije rekao što će dalje poduzeti: hoće li se obratiti sudu, podnijeti ostavku ili nešto treće.


»Ako želite odgodu, onda glasajte za opće izbore!«, rekao je oporbenom čelniku Jeremyju Corbynu koji se, tvrdi Johnson, boji poraza na izborima. Ovaj je uzvratio da želi izbore, ali ne želi izlazak iz EU-a bez dogovora, što bi bilo ravno »katastrofi«, ocijenio je.


Prije bilo kakvih izbora oporba želi biti sigurna da je otklonjena mogućnost Brexita bez dogovora i da će se on odgoditi za tri mjeseca, što je parlament odlučio glasovanjem prošlog tjedna.


Taj tekst obvezuje premijera da od EU-a zatraži odgodu ako do 19. listopada, odmah nakon europskog summita, ne postigne dogovor o izlasku.


Boris Johnson se žestoko protivi novoj odgodi Brexita koji je prvo bio zakazan za 29. ožujka i već se dvaput odgađao, ako se ne postigne nikakav dogovor. U ponedjeljak je opetovao da je spreman po svaku cijenu izaći 31. listopada iz europskog kluba, jer će se u protivnom nanijeti »trajna šteta« povjerenju Britanaca u demokraciju, nakon referenduma 2016. na kojemu se 52 posto glasača izjasnilo za napuštanje EU-a.


Svaku novu odgodu mora jednoglasno odobriti ostalih 27 zemalja članica Europske unije.