Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 21° 1n
Sutra: 22° 27° 2
19. travnja 2018.
Sigurnosni rizik preveliki

Novi gorski udar pogodio rudnik u Zenici, prekinuto izvlačenje tijela

Ozlijeđeni rudari izlaze iz rudnika u Zenici / Foto Reuters
Ozlijeđeni rudari izlaze iz rudnika u Zenici / Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 5. rujan 2014. u 18:50 2014-09-05T18:50:01+02:00

SARAJEVO - Spasilačke ekipe koje su dobile zadaću izvući tijela pet rudara poginulih u rudniku mrkog ugljena "Raspotočje" u Zenici u petak poslije podne morale su prekinuti tu akciju zbog sigurnosnog rizika, potvrđeno je tijekom dana iz uprave rudnika.

Kako je objašnjeno, jamu "Raspotočje" je oko 14 sati pogodilo novo pomicanje zemlje poznato kao gorski udar, zbog kojeg su i stradali rudari u četvrtak.

Ocijenjeno je kako je sigurnosni rizik prevelik pa je jama privemeno zatvorena.

Nastavak akcije izvlačenja tijela poginulih rudara planiran je za subotu.

Ranije je objašnjeno kako su stručni timovi trebali proširiti otvor kroz obrušenu zemlju u jami kojim su se u prijepodnevnim satima probili do veće skupine rudara koja je tamo ostala blokirana u četvrtak poslije podne.

Spasilačke je ekipe dočekalo 29 živih rudara a preostalih pet koji su se također zatekli u jami u vrijeme nesreće je izgubilo život.

Iz bolnice u Zenici potvrđeno je kako nitko od preživjelih rudara nije u životnoj opasnosti no nekolicina ih je zadobila različite ozljede.

Rudarska inspekcija i policija provode istragu kako bi se utvrdilo pod kojim se okolnostima dogodila nesreća i kako su stradali poginuli rudari.

Nagađa se da su se mogli ugušiti metanom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka