Incident u sjedištu policije

Novi detalji krvavog napada na policajce u Parizu: Počeo je ubijati nožem u svom uredu…

Portal Novilist.hr

Foto Reuters

Foto Reuters



PARIZ Četvero policajaca, među kojima je žena, ubio je nožem u policijskoj postaji u Parizu službenik zaposlen u istoj postaji kojeg su zatim ubili policajci, što se nikad nije dogodilo u toj instituciji.


Napad se dogodio u četvrtak prijepodne u policijskoj postaji u povijesnom središtu prijestolnice, blizu katedrale Notre Dame, gdje je sjedište nekoliko glavnih uprava pariške policije.


Istražitelji istražuju napad kao osobni obračun, reklo je više izvora.




Napadač koji je ubijen u dvorištu policijske zgrade radio je u Obavještajnoj upravi policijske prefekture, u informatičkoj službi i bio je invalid.


“Osumnjičenik je počeo napad u svom uredu iz kojeg je izašao i nastavio napad na drugim mjestima u zgradi prefekture”, rekao je Loic Travers, čelnik sindikata Saveza nacionalne policije, za BFMTV.


“Uzoran radnik, besprijekorne prošlosti” radio je u policiji “više od 20 godina”, dodao je.


Ministar unutarnjih poslova Christopher Castaner koji je trebao otputovati u Tursku, odgodio je put i obišao mjesto događaja. Pridružili su mu se predsjednik Emmanuel Macron, koji je došao “pružiti potporu i solidarnost svim zaposlenicima”, premijer Edouard Philippe i gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo.


“Pariz plače za svojim ljudima nakon strašnog napada u policijskoj postaji”, rekla je Hidalgo.


Prema francuskim medijima, napadač je 45-godišnji muškarac koji je kao službenik 20 godina radio u pariškoj policiji.


“Policajci su panično trčali”, rekao je listu Le Parisien očevidac koji je bio u dvorištu.


“Bilo mi je čudno čuti pucnjeve jer to nije mjesto na kojem bi tako nešto očekivali”, dodao je.


“Policija ne pamti da bi netko napao svoje kolege”, komentirao je za BFMTV Denis Jacob, čelnik sindikata Policijska alternativa CFDT koji je spomenuo ozračje “prekida kontakata među nama” i “dehumanizaciju institucije”.


Ubojstvo se događa dan nakon prosvjeda tisuća policajaca u Parizu u takozvanom Hodu gnjeva, što nije viđeno u zadnjih gotovo 20 godina.


Po podatcima sindikalnih organizacija u tom je prosvjedu sudjelovalo 26.000 ljudi. Francuska ima gotovo 150.000 policajaca.


Premda motivi ovog napada još nisu poznati, redarstvene snage su često na meti džihadističkih napada, pa tako i skupine Islamske države (IS).


Francuska koju je 2015. zahvatio dotad neviđen val islamističkih napada u kojima je poginula 251 osoba, i dalje živi pod stalnom terorističkom prijetnjom.