Platforma Abkatun

Nova eko katastrofa? U požaru na platformi u Meksičkom zaljevu četiri osobe poginule, 45 ozlijeđenih

Hina

Tragedija Deep Water Horizona iz 2010. godine / Foto Reuters

Tragedija Deep Water Horizona iz 2010. godine / Foto Reuters

Pemex je pretrpio nekoliko teških nesreća posljednjih godina - u eksploziji u sjedištu tvrtke u Mexico Cityju 2013. je poginulo najmanje 37 ljudi, a godinu prije u požaru na Pemexovoj bušotini plina smrtno je stradalo 26 osoba



GRAD MEKSIKO  – Meksička državna naftna tvrtka Pemex objavila je u srijedu da je 300 radnika evakuirano s naftne platforme na obali savezne države Campeche u Meksičkom zaljevu, najvećem nalazištu nafte u toj državi i regiji gdje se 2010. dogodila najveća naftna ekološke katastrofa američke povijesti.


Pemex je na Twitteru objavio da je vatra izbila na platformi Abkatun u ranim jutarnjim satima u srijedu i da požar gasi osam vatrogasnih brodova.


Nije objavio informacija o mogućim žrtvama, no agencija AFP poziva se na lokalne medije koji javljaju da su ozlijeđeni radnici prebačeni helikopterom u lokalne bolnice.




Prema lokalnim medijima, požarom je pogođen dio za smještaj zaposlenika koji rade na platformi Abkatun uz obale meksičke države Campeche na poluotoku Yucatan.


Reuters javlja da je platforma Abkatun proizvela u 2013. manje od 300.000 barela na dan.


Meksički zaljev bio je poprište najveće ekokatastrofe u toj regiji izazvane eksplozijom naftne platforme Deep Water Horizon uz obalu američke savezne države Louisiane 20. travnja 2010., pri čemu je 11 radnika poginulo, a nafta se mjesecima izlijevala iz bušotine.


Britanski naftni div BP pristao je za tragediju Deep Water Horizona isplatiti 7,8 milijarda dolara odštete zbog onečišćenja, a američka tvrtka Halliburton, koja je osiguravala cement za gradnju bušotine, 1,1 milijardu dolara jer je uništila računalne simulacije koje su inženjeri izradili nakon nesreće.


Dugotrajno izlijevanje nafte iz buštoine uništilo je riblji fond, onečistilo obalu i dugoročno ugrozilo ribarstvo.


NOVO 21.32 Meksička državna naftna tvrtka Pemex objavila je da je najmanje četvero ljudi poginulo nakon izbijanja požara u srijedu ujutro na proizvodnoj platformi u Meksičkom zaljevu, a oko 300 radnika je evakuirano. 


Meksičke hitne medicinske službe objavile su da je u požaru koji je buknuo tijekom noći na platformi Abkatun u zeljevu Campeche ozlijeđeno 45 ljudi.


Pemex je priopćio da u gašenju vatre sudjeluje osam vatrogasnih brodova, a zasad se ne zna uzrok izbijanja požara kao ni to je li ugrožena meksička proizvodnja nafte.


Pemex je pretrpio nekoliko teških nesreća posljednjih godina – u eksploziji u sjedištu tvrtke u Mexico Cityju 2013. je poginulo najmanje 37 ljudi, a godinu prije u požaru na Pemexovoj bušotini plina smrtno je stradalo 26 osoba.


NOVO 19.33 Najmanje je jedan radnik poginuo, a 16 ih je ozlijeđeno u srijedu u požaru na naftnoj platformi meksičke državne kompanije Pemex u saveznoj državi Campeche, dok je 300 zaposlenika evakuirano, objavila je tvrtka. 


Dvije ozlijeđene osobe u “teškom su stanju”, objavila je kompanija u priopćenju.


Ranije su agencije prenijele pozivajući se na izvore i lokalne medije da osam vatrogasnih brodova sudjeluje u gašenju požara na platformi u vodama blizu poluotoka Yucatana.


Požar je izbio u ranim jutarnjim satima u srijedu na platformi Abkatun u području Sonde de Campeche koje je jedna od najvećih zona za crpljenje meksičke nafte.


“Nažalost, jedan je radnik poginuo, a dosad je potvrđeno da je 16 ozlijeđenih, od kojih dva teško”, objavila je kompanija.


Poginuli radnik bio je zaposlenik podizvođačke tvrtke Cetemar.


Ranije je glasnogovornik za hitne intervencije u obližnjem gradu Ciudad del Carmen rekao da su vlasti zabilježile 45 osoba s ozljedama izazvanima požarom.


Snimke lokalnih medija pokazale su nekoliko metara visoke plamene i gusti dim.


Na Pemexovoj infrastrukturi bilo je nesreća i zadnjih godina. U siječnju 2013., poginulo je 37 osoba u eksploziji u sjedištu kompanije u Meksiku, a u rujnu 2012. godine 20 je osoba poginulo u eksploziji plina u Pemexovoj tvornici u državi Tamaulipas.


Reuters javlja da je platforma Abkatun proizvodila u 2013. oko 300.000 barela nafte na dan.