Unatoč upozorenjima

Nova afera u SAD-u: Bijela kuća istražuje curenje savjetničke bilješke Trumpu ”NE ČESTITATI Putinu”

Hina

Reuters

Reuters

Prema pisanju dnevnika Washington Post, američki predsjednik u utorak je telefonski čestitao Putinu unatoč upozorenjima svojih savjetnika koji su mu napisali i bilješku velikim slovima »NE ČESTITATI«.



 Bijela kuća počela je u srijedu tragati za osobom koja je otkrila javnosti da su savjetnici Donalda Trumpa uzalud upozoravali američkog predsjednika da ne čestita ruskome kolegi Vladimiru Putinu na izbornoj pobjedi.


Prema pisanju dnevnika Washington Posta, američki predsjednik u utorak je telefonski čestitao Putinu unatoč upozorenjima svojih savjetnika koji su mu napisali i bilješku velikim slovima »NE ČESTITATI«.Afera je tim više odjeknula što u Bijeloj kući vlada napeto ozračje nakon niza odlazaka i otpuštanja Trumpovih suradnika.»Ako je priča točna, to znači da je netko dopustio da procuri bilješka sa sastanka savjetnika i predsjednika. Curenje takvih informacija vjerojatno je protuzakonito i može biti razlog za smjenu«, rekao je visoki dužnosnik Trumpove administracije za agenciju AFP.Drugi je dužnosnik rekao u srijedu da se još traga za osobom koja je to učinila. Čestitka Trumpa ruskome predsjedniku nije se svidjela američkom Kognresu u kojem zastupnici upozoravaju da Rusija prijeti američkim izborima koji se trebaju održati u studenome.Ministrica za unutarnju sigurnost na to je upozorila u srijedu na saslušanju u Senatu.»Izbori na pola mandata u 2018. kao i budući izbori, očita su meta ruskih pokušaja hakiranja«, rekla je Kirstjen Nielsen pred Senatom.Podsjetila je da su ruski hakeri pokušali 2016. ubaciti se u izborne kartoteke 21 od 50 saveznih država, a u jednu od njih i uspjeli.Trump je rekao da je čestitao Putinu na ponovnom izboru za predsjednika i da je u razgovoru bilo riječi o mogućem skorašnjem njihovu sastanku.Stajalište Donalda Trumpa prema Vladimiru Putinu pod povećalom je otkako je ušao u Bijelu kuću jer posebni istražitelj Robert Mueller zadužen je istražiti ima li istine u tvrdnjama da se Moskva uplela u Trumpovu izbornu kampanju 2016.