Viking Sky

Norveški kruzer se nakon havarije dokopao luke: ‘Moglo je završiti katastrofom’

Hina

Reuters

Reuters



Kruzer Viking Sky koji je pretrpio kvar motora u opasnim vodama blizu Norveške u nedjelju se bez problema vratio u najbližu luku zahvaljujući akciji spašavanja pošto je bio na rubu katastrofe.


Prethodno je helikopterima s palube izvučeno 460 od 1.373 putnika, od kojih neki tijekom noći, dok su brod šibali 15-metarski valovi, a zatim su evakuirani na kopno. Dvadeset pet ljudi je primljeno u bolnicu.


»Situacija je bila jako ozbiljna i mogla se završiti s velikim brojem ozlijeđenih i poginulih«, ocijenio je policijski načelnik Hans Vik, čelnik Spasilačke službe za južnu Norvešku, na tiskovnoj konferenciji.




Viking Sky je uputio poziv u pomoć u subotu u ranim poslijepodnevnim satima nakon kvara motora. Brod je zahvaćen olujom skrenuo prema opasnim stijenama blizu More og Romsdala, na zapadu Norveške.


Pošto je uspio pokrenuti jedan od motora, stabilizirao se bacivši sidro na oko dva kilometra od obale a vlasti su počele veliku operaciju evakuacije uz pomoć šest helikoptera.


Brod je najposlije u nedjelju ujutro uspio pokrenuti tri od četiriju motora. Uz pratnju nekoliko tegljača u luku Molde se vratio na vlastiti pogon poslije 16.00 sati po srednjoeuropskom vremenu.


Operaciju spašavanja otežavalo je nevrijeme i poodmakla dob putnika, većinom Britanaca i Amerikanaca, navodi policija.


Bolnice u okolici izvijestile su o prijmu 25 osoba među kojima je jedna u teškom stanju.


Viking Sky, u vlasništvu norveškog brodara Viking Ocean Cruises, porinut je 2017. i plovio je iz Tromsoa, na sjeveru, u Stavanger, na jugozapadu, kada je pretrpio havariju.


Taj dio mora pod nazivom Hustadvika poznat je kao opasan i norveške vlasti razmišljaju o izgradnji tunela za manje brodove kako bi se izbjegla plovidba otvorenim morem.


Projekt je zasad na mrtvoj točki zbog teškoća s financiranjem.