Komemoracija

Njemački predsjednik zamolio Poljsku za oproštaj za zločine u II. svjetskom ratu

Hina

Odajem počast poljskim žrtvama njemačke tiranije i molim za oproštaj, rekao je Steinmeier na njemačkome i na poljskom



Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier u nedjelju je u govoru u Wielunu, prvom gradu koji je bombardirala Luftwaffe, zamolio Poljake za oproštaj za njemačke zločine počinjene za vrijeme II. svjetskog rata.


»Odajem počast žrtvama napada na Wielun. Odajem počast poljskim žrtvama njemačke tiranije i molim za oproštaj«, rekao je Steinmeier na njemačkome i na poljskom.


Steinmeier, zajedno s nizom predsjednika država i vlada, boravi u Poljskoj radi komemoracije 80. godišnjice izbijanja II. svjetskog rata.




U Wielunu je u 4,30 sati ujutro bio u pratnji poljskoga predsjednika Andrzeja Dude i gradonačelnika Pawela Okrase.


Prije zore 1. rujna 1939. Luftwaffe je bombardirala bespomoćni grad bez vojnog značenja, čiji su stanovnici još spavali.


Bombe njemačkih aviona ubile su tada oko 1200 ljudi.


Prve bombe njemačko zrakoplovstvo bacilo je na gradsku bolnicu, koja je na svom krovu imala nacrtan crveni križ.


Njemački bombarderi uništili su 75 posto gradskog središta.


Napad je označio početak II. svjetskog rata u kojemu je smrtno stradalo 6 milijuna poljskih državljana, uključujući 3 milijuna Židova.


Svjetski rat počeo je ratnim zločinom, terorističkim činom protiv civila, istaknuo je Duda tijekom govora u Wielunu u nedjelju.


»Ne možemo zaboraviti Drugi svjetski rat ni kad njegovih svjedoka ne bude …kako bismo bili sigurni da se ono što se dogodilo u Wielunu i kasnije na mnogim mjestima u Poljskoj i u drugim zemljama nikada više ne ponovi«, rekao je Duda.


Poljski predsjednik zahvalio je njemačkome kolegi što je odlučio doći u Wielun na komemorativno obilježavanje godišnjice II. svjetskog rata kazavši da će to pomoći u širenju znanja o bombardiranju grada širom Njemačke.


»Zahvaljujući vašoj prisutnosti ovdje … Njemačka će saznati o tragediji Wieluna i njegovih stanovnika i o tome kako je izgledao početak Drugoga svjetskog rata«, kazao je Duda.Steinmeier je priznao u govoru da premalo Nijemaca zna o tragediji Wieluna.

Dok su se prisjećali tragične povijesti, obojica predsjednika naglasila su predanost poljsko-njemačkome pomirenju.


Prisutnost njemačkoga predsjednika u Wielunu oblik je »moralne komenzacije« i suočavanje s teškom povijesnom istinom »ima snagu donošenja oprosta i snagu jačanja prijateljstva«, rekao je Duda.


Steinmeier je zauzvrat izrazio zahvalnost za dobru volju Poljske da radi na pomirenju i njezinu stalnu borbu za slobodu, koja je kako je rekao pomogla da se spusti željezna zavjesa.


Istovremeno kad i komemoracija Wielunu, u Gdanjsku, mjestu jedne od prvih bitaka u ratu, održana je komemoracija u nazočnosti poljskog premijera Mateusza Morawieckog i zamjenika predsjednika Europske komisije Fransa Timmermansa.


Morawiecki je govorio o ogromnim materijalnim, duhovnim, ekonomskim i financijskim gubicima koje je Poljska pretrpjela u ratu.


»Moramo govoriti o tim gubicima, moramo se prisjećati, moramo zahtijevati istinu i zahtijevati naknadu«.


Na komemoraciji koja se kasnjie tijekom dana održava u Varšavi sudjelovat će njemačka kancelarka Angela Merkel i američki potpredsjednik Mike Pence.