Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 20° 6
Sutra: 20° 20° 6
22. rujna 2019.
Osniva se Nacionalni centar za obranu internetskog prostora

Njemačka vlada priprema se za informatičke ratove

Thomas de Maiziere/Foto web
Thomas de Maiziere/Foto web
Autor:
Objavljeno: 23. veljača 2011. u 17:14 2011-02-23T17:14:43+01:00

»U modernom društvu internet mora biti siguran, dostupan i slobodan«, rekao je njemački ministar unutarnjih poslova

BERLIN Njemačka vlada u srijedu je u Berlinu donijela odluku o osnivanju nacionalnog centra za obranu od napada na informatičke sustave preko interneta koji bi koordinirao mjere u slučaju pojavljivanja opasnosti za nacionalni informatički sustav.

»U modernom društvu internet mora biti siguran, dostupan i slobodan«, rekao je prilikom predstavljanja projekta »Informatička sigurnosna strategija za Njemačku« njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere.

On je naglasio da je pristup internetu postao jednako važan kao i opskrba energijom pa je stoga potrebno na odgovarajući način zaštititi tu infrastrukturu.

U tu svrhu bi se već u travnju oformio »Nacionalni centar za obranu internetskog prostora« koji bi u slučaju napada i ugrožavanja nacionalne informatičke infrastrukture bio zadužen za brzu analizu situacije i davanja savjeta nadležnim uredima, prije svega Saveznom uredu za sigurnost na polju informatičke tehnologije (BSI).

U obranu bi bio uključen i Središnji ured za borbu protiv kriminaliteta kao i predstavnici oružanih snaga. Dodatno bi u sklopu ministarstva gospodarstva bila osnovana radna skupina »Informatička sigurnost u gospodarstvu«, kojem bi bio cilj pojačanje zaštite informatičkih sustava njemačkih poduzeća.

»Napadi s interneta mogu imati ogromne posljedice na naš gospodarski boljitak i tehnološku prednost«, rekao je njemački ministar gospodarstva Reiner Bruederle.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.