Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. veljače 2020.
Spomen na pogrom Židova

Njemačka će obilježiti 75. godišnjicu Kristalne noći

Brandenburška vrata u Berlinu
Brandenburška vrata u Berlinu
Autor:
Objavljeno: 7. studeni 2013. u 15:01 2013-11-07T15:01:58+01:00

Više desetaka dućana njemačkog glavnog grada na svoje će izloge zalijepiti plastičnu foliju koja će davati utisak da su razbijeni, kako bi podsjetili na izloge židovskih trgovaca koje su nacisti uništili

BERLIN Njemačka u subotu i nedjelju obilježava spomen na »Kristalnu noć«, pogrom Židova Trećeg Reicha prije 75 godina, antisemitsko nasilje nacističkog režima.
U noći između 9. i 10. studenoga 1938. i cijelog sljedećeg dana, dućani Židova su bili uništeni u cijeloj zemlji, sinagoge zapaljene i 30.000 muškaraca uhićeno i deportirano.
Pobune u kojima je poginulo 90 ljudi među njemačkom židovskom populacijom, uslijedile su nakon ubojstva Ernsta vom Ratha, tajnika njemačkog veleposlanstva u Parizu koje je počinio 17-godišnji student Herschel Grynszpan koji je želio osvetiti svoju obitelj izbačenu iz Njemačke s oko 15.000 drugih Židova.
Te je pobune ustvari organizirao Hilerov režim.
Prema nedavno objavljenoj knjizi istraživačkog novinara Armina Fuhrera, hici koje je von Rath zadobio nisu morali biti smrtonosni, ali nacistički čelnici su odlučili da će taj diplomat biti mučenik.
»90 posto sam siguran da Herschel Grynszpan nije ubio Vom Ratha. Hitler je odlučio da će pustiti da umre«, rekao je Fuhrer, autor knjige »Herchel«, prenosi AFP.
Hitler je poslao osobnog liječnika Karla Brandta u Pariz kako bi pustio vom Ratha da umre.
Fuhrer je objasnio da se njegova teza temelji na dokumentima koji su nedavno stavljeni na raspolaganje istražiteljima dok se povijesna istraživanja temelje na izvorima bliskim nacističkoj vlasti.
U tjednoj video poruci prošle subote, njemačka kancelarka Angela Merkel je ocijenila da je 9. studenoga 1938. »jedan od najmračnijih trenutaka u njemačkoj povijesti, koji se, nažalost, nastavio na još dramatičniji način s holokaustom« i pozvala »sve ljude u zemlji da pokažu građansku hrabrost kako se ne bi tolerirao niti jedan oblik antisemitizma«.
Njemački predsjednik Joachim Gauck će u subotu nazočiti komemorativnoj svečanosti ispred memorijala spaljene sinagoge u Eberswaldeu, gradu blizu Berlina, 9. studenoga 1938.
U nedjelju će ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Friedrich održati govor u sinagogi u središtu Berlina.
Više desetaka dućana njemačkog glavnog grada na svoje će izloge zalijepiti plastičnu foliju koja će davati utisak da su razbijeni, kako bi podsjetili na izloge židovskih trgovaca koje su nacisti uništili.
Gradske vlasti su pozvale stanovnike da očiste oko 5.000 pozlaćenih kocaka pločnika na kojima su ugravirana imena Židova i datum njihove deportacije, a dio su berlinskih pločnika ispred njihovih domova.
U nedjelju će ispred Brandenburških vrata biti postavljena multimedijska instalacija na kojoj će se prikazivati kratki video uraci protiv rasizma i antisemitizma. Najavljen je dolazak preživjelih svjedoka, među kojima je i njemački jazz glazbenik Coco Schumann.
Britanski violinist Daniel Hope će svirati djela skladatelja koje su nacisti progonili.
Nedaleko će biti postavljena izložba »Gori, 75 godina nakon pogroma 9. studenoga« koja ostaje otvorena do 2. ožujka 2014. (Hina/AFP)

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.