Pravo na smrt

Nizozemski pedijatri traže legalizaciju eutanazije za djecu stariju od 12 godina koja boluju od neizlječivih bolesti

Hina

Arhiva NL

Arhiva NL

Liječnici zapravo preporučuju da se Nizozemska ugleda na Belgiju koja je u veljači 2014. postala prva zemlja u svijetu koja je odlučila odobriti malodobnicima "koji imaju sposobnost rasuđivanja" da se odluče za eutanaziju



Djeca koja trpe nepodnošljivu bol i boluju od neizlječivih bolesti moraju moći zatražiti da umru, ocijenili su u petak nizozemski pedijatri dok zakon predviđa donju granicu od 12 godina za zahtjev za eutanaziju.


“Mislimo da se arbitrarna dobna granica od 12 godina mora promijeniti i da se sposobnost svakog djeteta da zatraži da umre mora ocjenjivati od slučaja do slučaja”, rekao je za AFP profesor pedijatrije na sveučilištu u Groningenu, Eduard Verhagen koji je sudjelovao u donošenju odluke u Nizozemskom pedijatrijskom društvu.


Djeca koja imaju dvanaest godina i više mogu zatražiti eutanaziju ako trpe nepodnošljivu bol, boluju od neizlječive bolesti, blizu su smrti, mogu izraziti svoju volju i ako njihovi roditelji pristanu na to.




“Ako dijete mlađe od 12 godina ispuni iste uvjete, pedijatri su zasad nemoćni”, rekao je Verhagen: “Vrijeme je da pristupimo rješavanju problema”.


Liječnici zapravo preporučuju da se Nizozemska ugleda na Belgiju koja je u veljači 2014. postala prva zemlja u svijetu koja je odlučila odobriti malodobnicima “koji imaju sposobnost rasuđivanja” da se odluče za eutanaziju.


Za one koji ne mogu izreći svoju volju, liječnici žele da se postupa na zahtjev roditelja, nakon odobrenja liječničkog povjerenstva, kao što se radi za novorođenčad do godine dana.


Od 2002. do 2012. odobreno je pet zahtjeva za eutanaziju malodobnika: jednog dvanaestogodišnjaka i četvero mladih od 16 do 17 godina, podsjetio je Verhagen.