Očekuju se prosvjedi muslimana

Nizozemski krajnji desničar objavio karikature Muhameda

Hina

Geert Wilders / Reuters

Geert Wilders / Reuters

Nizozemski protuislamski političar Geert Wilders u srijedu je na nizozemskoj televiziji prikazao karikature proroka Muhameda koje su nastale na natjecanju karikaturista održanom u svibnju u Teksasu. Nizozemska veleposlanstva upozorena su na mjere sigurnosti koje moraju poduzeti nakon prikazivanja karikatura jer se očekuju žestoki prosvjedi muslimana



DEN HAAG  Nizozemski protuislamski političar Geert Wilders u srijedu je na nizozemskoj televiziji, u terminu rezerviranom za političke stranke, prikazao karikature proroka Muhameda koje su nastale na natjecanju karikaturista održanom u svibnju u Teksasu.


Glasnogovornik Vijeća marokanskih džamija u Nizozemskoj Aissa Zanzen ocijenio je Wildersovu akciju »predstavom za dobivanje publiciteta«. »Wilders želi provocirati muslimane i čini sve kako bi ih provocirao«, rekao je Zanzen.


Wilders je tijekom trominutne emisije najavio karikature koje su zatim prikazane na ekranu u pratnji glazbe na glasoviru. Prikazane karikature nastale su na natjecanju karikaturista održanom u svibnju u Teksasu koje su napala dvojica naoružanih napadača.




Wilders i Pamela Geller, jedna od njegovih američkih sponzora koji su organizirali natjecanje u Teksasu, tada su se nalazili na mjestu gdje se održavalo natjecanje ali u napadu nisu ozlijeđeni.


Napadače Eltona Simpsona i Nadira Soofija iz Phoenixa ubila je policija pošto su otvorili vatru na sudionike natjecanja u gradu Garlandu. Za napad, u kojemu je ranjena jedna osoba, odgovornost je preuzela Islamska država.


U izjavi objavljenoj povodom emitiranja karikatura na nizozemskoj televiziji Wilders je odbacio tvrdnje da želi provocirati. »Radim to jer moramo pokazati da se zauzimamo za slobodu govora i da nikada nećemo podleći nasilju«, istaknuo je Wilders.Za brojne muslimane takve karikature su nepristojne i bogohulne, a televizija bi mogla zbog njihovog prikazivanja Wildersovoj stranci PVV odrediti sankcije.

Nizozemska veleposlanstva upozorena su na mjere sigurnosti koje moraju poduzeti nakon prikazivanja karikatura jer se očekuju žestoki prosvjedi muslimana.