Na julicama još dopušteno

Nizozemska zabranjuje u javnim ustanovama sve što prekriva lice, i burke

Hina

Foto  ilustracija

Foto ilustracija

Novi zakon zabranjuje sve čime se može prekriti lice, uključujući motorističke kacige i skijaške maske, u javnim ustanovama, ali ne na ulici



Gornji dom nizozemskog parlamenta u utorak je donio zakon o zabrani prekrivanja lica u javnim ustanovama, kao što su škole, vladini uredi i bolnice.


Donji dom parlamenta prijedlog zakona usvojio je 2016., nakon što nije uspio pokušaj nametanja općenitije zabrane nošenja burki i drugih velova za prekrivanje lica.


Novi zakon zabranjuje sve čime se može prekriti lice, uključujući motorističke kacige i skijaške maske, u javnim ustanovama, ali ne na ulici.




Kritičari upozoravaju da se time želi iskorijeniti islamske velove kao što su burka i nikab.


Glavno savjetodavno tijelo danske vlade zaključilo je 2015. da je izbor nošenja islamskog vela zajamčen ustavnim pravom na slobodu vjeroispovijesti te da ne vidi zašto bi ga trebalo ograničavati.


Zaključilo je također da je zakon nepotreban jer samo 200 do 400 žena u Nizozemskoj nosi burku ili nikab, pa nije vjerojatno da bi one mogle biti dovoljno velik problem za škole, bolnice ili javni prijevoz koji bi zahtijevao zakonsku regulaciju.


Mjere protiv nošenja islamskih velova već su poduzete u Belgiji, Francuskoj, Danskoj i Španjolskoj, među ostalima.