Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. prosinca 2019.
Nova poruka Beograda

Nikolićev savjetnik: Tužbe za genocid su štetne, ali Srbija svoju neće jednostrano povući

Nikolićev savjetnik: Tužbe za genocid su štetne, ali Srbija svoju neće jednostrano povući
Nikolićev savjetnik: Tužbe za genocid su štetne, ali Srbija svoju neće jednostrano povući
Autor:
Objavljeno: 8. siječanj 2014. u 7:20 2014-01-08T07:20:00+01:00

"Stanje za tužbama za genocid nanosi veliku štetu našim republikama. Stvara podlogu za stalno održavanje loših međunacionalnih odnosa"

BEOGRAD –  Savjetnik srbijanskog predsjednika za vanjsku politiku Marko Đurić izjavio je beogradskom tisku da u sporu Hrvatske i Srbije pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu Beograd neće jednostrano povlačiti tužbu za genocid i poručio kako tužbe treba uzajamno i bezvjetno povući i okrenuti se budućnosti.

»Nećemo jednostrano i uz bilo kakva uvjetovanja povlačiti protutužbu protiv Hrvatske za genocid zato da bismo nauštrb naših državnih i nacionalnih interesa otvorili drugima izlaz iz problema koji su sami stvorili. Naša poruka je bila i ostala: povucimo bezuvjetno tužbe i okrenimo se budućnosti«, izjavio je Đurić u intervjuu »Večernjim novostima«.

Savjetnik srbijanskog predsjednika istaknuo je spremnost srpske strane da se sva druga otvorena pitanja, uključujući i pitanje nestalih, »u dobroj vjeri, u interesu ljudi, istine i budućnosti« rješavaju i dovedu do kraja.

Odgovarajući na pitanje ima li vremena za dogovor sa Zagrebom prije početka procesa pred ICJ u ožujku, Đurić je u povodu poruke hrvatske šefice diplomacije Vesne Pusić da je Hrvatska spremna za razgovor o povlačenju tužbe ukoliko srpska strana dostavi podatke o nestalima, rekao da su uzajamne tužbe za genocid štetne po obje države.

»Stanje za tužbama za genocid nanosi veliku štetu našim republikama. Stvara podlogu za stalno održavanje loših međunacionalnih odnosa i šalje u svijet jako lošu poruku da regija nije prevladala mržnju i krvave povjesne podjele produbljene ratom«, ocijenio je savjetnik srbijanskog predsjednika za vanjsku politiku.

On je istaknuo i da se Hrvatska nalazi pred izazovom da prevlada unutarnje otpore normalizaciji međudržavnih i međunacionalnih odnosa.

»Kao inicijator i glavni sudionik sudskog spora, koji mnogi ne bez razloga karakteriziraju kao nastavak jugoslavenskog sukoba pravnim sredstvima, današnja Hrvatska nalazi se pred izazovom prevladavanja unutarnjih otpora normalizaciji međunacionalnih i međudržavnih odnosa u čemu uvijek može računati na potporu Srbije«, istaknuo je Đurić za »Večernje novosti«.

Reagirajući na poruku hrvatske ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, ranije ovog tjedna sličnu poruku uputio je i srbijanski šef diplomacije Ivan Mrkić koji nije isključio mogućnost povlačenje hrvatske i srpske tužbe za genocid, istaknuvši ipak da se prvi korak očekuje od Hrvatske.

»Da bude jasna jedna stvar, za Hrvatsku je bilo bolje da uopće nije podnosila tu tužbu i bolje je za obje zemlje da tužbe budu povučene«, istaknuo je Mrkić za Radioteleviziju Srbije (RTS), naglasivši da »Srbija nije incijator tog procesa, ali je spremna na taj korak«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.